Доступність посилання

ТОП новини

Із 2010 року фінансування Нацрадіо скоротили ледь не удесятеро – Томенко


Київ – Проблеми мовлення деяких каналів Нацрадіо можуть бути частково пов’язані з перерозподілом контролю у цій сфері командою Президента Януковича та нестачею відповідних частот у радіокомпанії. Про це у інтерв’ю Радіо Свобода розповів очільник парламентського комітету з питань свободи слова, депутат від «Батьківщини» Микола Томенко. Водночас він припустив, що Мінфін все ж таки збільшить видатки на виробництво радіопрограм.

– Якщо порівняти видатки на утримання Нацрадіо у 2010 році і тепер, то ледь не в десять разів скорочено його фінансування. Це може свідчити про антиукраїнський характер в діяльності уряду, може бути пов’язане з економічними проблемами, а, можливо, з боротьбою за те, хто буде контролювати це радіо.

– А хто конкретно зацікавлений у цьому контролі?

– В команді Януковича іде зміна акцентів, хто буде займатися інформаційною політикою. І, очевидно, нова команда, яка прийшла в уряд, можливо, не задоволена, як це відбувається тепер.

– Водночас Микола Азаров нещодавно підписав доручення, яким зобов’язав Мінфін збільшити видатки на трансляцію телерадіопрограм, вироблених для держпотреб. Що вплинуло на таке рішення?

– Позиція комітету з питань свободи слова, української інтелігенції, громадськості і простих людей, які закидали листами і парламент, і уряд.

– Якщо видатки на трансляцію програм Нацрадіо все ж таки збільшать, то чого вони будуть стосуватися і про яку суму може йтися?

– В частині трансляції однозначно. Йдеться про 7-10 мільйонів гривень. Тому що ще одна трагедія в тому, що більшість ретрансляторів уже не державні, а приватні, і їм щомісячно треба платити гроші. І якщо цих грошей не буде, то вони знову відключать Національну радіокомпанію. Натомість в частині нормального функціонування радіокомпанії все одно грошей бракуватиме.

Наразі працівники радіокомпанії говорять про можливі скорочення. Чи виправдані їхні побоювання?

– Це абсолютно правдива інформація. Передбачається в якомусь випадку 15, а в якомусь 10 відсотків скорочення працівників. Комітет не буде підтримувати скорочення персоналу. Для нас важлива перевірка і контроль, як витрачаються кошти.

– Яким чином Ви будете це контролювати?

– Будемо активно вимагати мати більш прозору і громадсько представлену наглядову раду, щоби впливати і на редакційну, і на комерційну політику, щоб вона була відкритою, прозорою і щоби там не було якихось маніпуляцій з розміщенням реклами чи якихось застережень щодо того, наскільки прозоро використовуються бюджетні кошти.

– Між тим, наскільки відомо, то, наприклад, у каналу «Промінь» наразі є проблема і з рейтингами. Чим це зумовлено?

– Причина у тому, що й аудиторія специфічна, і немає адекватних частот. Середньохвильове радіо виходить з моди, проводове тотально скорочується, а Національне радіо фактично не отримує частоти на FM-мовлення, для того, щоб підстрахувати свою роботу. Якщо ми не будемо педалювати ситуацію, то кількаденне відключення радіо буде лише першим кроком до можливого його знищення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG