Доступність посилання

ТОП новини

Видно, що хвороба не відпускає Луценка – Парубій


Київ – Юрій Луценко заявляє, що вже другий тиждень просить про обстеження, оскільки вважає, що має внутрішню кровотечу. Відповідаючи в режимі відеоконференції на засіданні Печерського районного суду Києва на запитання про своє самопочуття, Луценко сказав: «Стан здоров’я не такий гарний, як хотіли б мої друзі, але й не такий поганий, як хотілося б моїм ворогам». У залі судових засідань Менської колонії разом із засудженим екс-міністром перебували депутати Верховної Ради від «Батьківщини». Серед них був і Андрій Парубій. Він розповів Радіо Свобода про те, як почувається Юрій Луценко, а також про те, які є можливості щодо його звільнення з-за ґрат.

– Чи вдалося вам поспілкуватися з Юрієм Луценком? Який він має настрій?

– Настрій Луценка не міняється. Це чоловік мужній, незламний. Він кожну другу хвилину жартує. Тобто, сповнений життєвого оптимізму та гумору, незважаючи на те, що він виразно блідий і страшенно худий. Видно, що хвороба не відпускає його.

Юрій Луценко у судовому засідання заявив, що вже другий тиждень просить провести йому аналізи, оскільки має підозру на наявність внутрішньої кровотечі. Чи не знаєте Ви звідки така підозра?

– Зараз він виглядає особливо блідим і фізично слабким. Незважаючи на те, що він намагається триматися бадьоро, та блідість на обличчі Луценка, яку відмітили я та мої товариші, дає причини стверджувати, що його слова мають під собою підстави і він, дійсно, потребує негайного медичного втручання.

– На 25 лютого призначено чергове обстеження Юрія Луценка у клініці «Оберіг». Саме у цей день має відбуватися саміт Україна-ЄС. На Вашу думку, це збіг обставин чи тут є закономірність?
Мене вразила його тверда позиція. Він вважає, що Україна повинна підписати угоду про асоціацію, і вважає, що його перебування за ґратами не повинне стати цьому перешкодою

– Це, швидше, збіг обставин, але дуже символічний. У той день, коли вирішується доля України, і коли відомо, що однією з головних вимог Євросоюзу до української влади є припинення політичних репресій, збігаються події, які засвідчують, що Юрій Луценко є жертвою тих політичних репресій. Мене знов вразила його тверда позиція. Він вважає, що Україна повинна підписати угоду про асоціацію, і вважає, що його перебування за ґратами не повинне стати цьому перешкодою.

Адвокати Юрія Луценка заявляють, що мають намір домогтися його звільнення саме через стан здоров’я. Утім, Державна пенітенціарна служба це вже прокоментувала, заявивши, що стан здоров’я Луценка не може бути підставою для його звільнення. А на Вашу думку?
Саме перебування Юрія Луценка за ґратами є повним політичним і юридичним абсурдом

– Саме перебування Юрія Луценка за ґратами є повним політичним і юридичним абсурдом. Тому, звичайно, він має бути звільнений. І звільнений не за станом здоров’я, а тому, що він не вчиняв жодного злочину проти держави Україна. Але передбачати, коли і як це може відбутися, дуже складно, доки при владі Янукович, який панічно боїться таких людей, як Юрій Луценко.

– Луценко однозначно заявив, що відмовляється від помилування. На Вашу думку, крім цього існують політичні чи юридичні можливості щодо його звільнення?

– Для того, щоб була підписана амністія, немає ніякої необхідності, у написанні будь-якої заяви. Президент будь-якої держави, в тому числі і України, кожного року підписує указ про амністію не тому, що до нього приходять відповідні заяви. Тому, в принципі, є спекулятивною теза, що Луценко має написати якусь заяву щодо амністії чи помилування.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG