Доступність посилання

ТОП новини

Хто і що загрожує національній безпеці України?


Київ – Україна далі втрачає технологічну й військову адекватність, проголошена позаблоковість стає дедалі більш ризикованою, а дестабілізація ситуації в деяких регіонах створює загрозу прикордонного конфлікту, стверджують в Центрі досліджень армії, конверсії та роззброєння. Однак представники влади цієї думки не поділяють. У владних структурах погоджуються, що інформаційний і політичний тиск з зовні існує, та водночас Україна відіграє важливу роль у світових процесах, і це – велике досягнення.

Центр досліджень армії, конверсії та роззброєння оприлюднив результати дослідження «Особливості реформування збройних сил та оборонно-промислового комплексу країн Центрально-Східної Європи. Уроки для України», в якому констатував суттєве погіршення геополітичних настроїв навколо України, наявність висловлюваних на неофіційному рівні територіальних претензій до неї, подвійну риторику з боку деяких держав та масштабну інформаційно-ідеологічну обробку населення.

Все це відбувається на тлі втрати Україною воєнної адекватності і загрожує збільшенням ризику прикордонного конфлікту в результаті дестабілізації ситуації в окремих регіонах України, каже директор центру Валентин Бадрак. Наразі головним дестабілізувальним фактором, на його думку, є наявність Чорноморського флоту Росії на території України.
Можуть виникнути ризики, коли будуть задіяні підрозділи Чорноморського флоту у відповідь на реакцію української влади
Валентин Бадрак

«Відповідно до нової проголошеної м’якої стратегії впливу Російської Федерації, ми не виключаємо можливість посилення інформаційного впливу на населення. І також ми не виключаємо, що на тлі цих дій можуть виникнути ризики військового характеру, коли будуть задіяні певні підрозділи Чорноморського флоту у відповідь на реакцію української влади», – зауважив Бадрак.

Загроза з боку Росії є – Олександр Кузьмук

Член профільного парламентського комітету, колишній міністр оборони Олександр Кузьмук називає нинішні часи не найкращими у стосунках України з Росією. Народний депутат вважає, що в проблемах флоту винні обоє, але сьогодні вже пізно «махати руками».
Я б подивився на нашу державу, якщо б вона вийшла в Севастополь з транспарантами і верещала «Геть!», але нічого не могла б зробити
Олександр Кузьмук

«Це не кращий варіант для України. Загроза звідти? Так, можлива. Я б подивився на нашу державу, якщо б вона вийшла в Севастополь з транспарантами і верещала «Геть!», але нічого не могла б зробити. Це провина і російської сторони, і нашої, що ми не спромоглись чітко виконувати угоди, які були укладені щодо перебування і виводу Чорноморського флоту», – каже колишній міністр оборони.

Крім того, зауважує Кузьмук, філософія війни у третьому тисячолітті змінилась. Сьогодні непотрібно накопичувати ресурс, розгортати військові угрупування біля кордонів, а потім здійснювати агресію. Інформаційні-психологічні операції, робота дипломатичних корпусів, політичний і економічний тиск – ось нові різновиди атак, які вже були направлені на Україну.

«Нога піхотинця ніколи не ступить на територію України, але ця країна може мати серйозні загрози для свого суверенітету і територіальної цінності. Я сьогодні не боюсь жодної країни, яка з нами сусідить, тому що я добре знаю їхні можливості», – зазначає Кузьмук.

Більше того, він висловив упевненість, що Україна важлива для світу і за свою діяльність (головування в ОБСЄ, проведення миротворчих операцій у світі) заслуговує на вдячність, а не на напади.

У Міністерстві оборони, в свою чергу, повідомили про ще кращі результати. Нарікати нам немає на що, вважає директор Департаменту розробок і закупівлі озброєння та військової техніки Міноборони Андрій Артюшенко.
Збройні сили сьогодні підготовлені, забезпечені озброєнням
Андрій Артюшенко

«Президент у жовтні проводив нараду з реструктуризації і удосконалення роботи оборонно-промислового комплексу України, а нещодавно підписав і доручення, яке абсолютно чітко вибудовує вертикаль роботи: коли і як приймати оборонні замовлення, як фінансувати. Зараз Кабмін проводить величезну роботу в цьому напрямку. Збройні сили сьогодні підготовлені, забезпечені озброєнням. Дай Бог, щоб у всіх було таке озброєння, як у нас», – каже Андрій Артюшенко.

Темпи наростання загроз перевищують темпи розвитку сектору безпеки – експерт

Натомість директор військових програм Центру імені Разумкова Микола Сунгуровський відзначає, що темпи наростання загроз перевищують темпи розвитку сектору безпеки. Яскравий тому приклад – Україна.
Україна скоро буде мати не збройні сили, а роззброєні збройні сили
Микола Сунгуровський

«За ці 20 років Україна скоро буде мати не збройні сили, а роззброєні збройні сили, – каже він. – Ось вам усі результати реформ. Треба вимагати, щоб влада оприлюднила ті інтереси, які захищаються. Якщо розробляються програми, то щоб вони були прозорими. Не треба секретити все підряд. Народ вправі знати, чим його захищатимуть»

Дуже важливо, на думку експерта, не брати за зразок моделі інших держав, а побудувати раціональний сектор безпеки, розробити свою методологію, яка дає можливість створити гідну систему захисту України в реальних ситуаціях, а не в перспективах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG