Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники закликали Азербайджан припинити цькування письменника


Акрам Айліслі
Акрам Айліслі
Правозахисна організація Human Rights Watch заявила сьогодні, що кампанією цькування відомого азербайджанського письменника через його невгодний владі твір керує сама влада Азербайджану.

За словами правозахисників, офіційний Баку почав кампанію «огидного паплюження» письменника Акрама Айліслі і має припинити її.

Учора Акрам Айліслі заявив, що через цю кампанію і залякування може виїхати з країни.

Позавчора в одній із провладних партій заявили, що пропонують винагороду в 10 тисяч манатів (понад 103 тисячі гривень за офіційним курсом) за вухо письменника.

Того ж дня проти письменника в Азербайджані відбулася низка демонстрацій. Зокрема, в місті Ґянджі палили його книжки, а в його рідному селі Айліс засуджували письменника і його роман «Кам’яні сни».

Перед тим Спілка письменників Азербайджану виключила Айліслі зі своїх лав.

Приводом для акцій проти письменника стало рішення президента Ільгама Алієва наприкінці минулого тижня позбавити Акрама Айліслі почесного звання «народний письменник» і президентської стипендії – як мовиться в розпорядженні президента, за «спотворення правди про історію Азербайджану» в «неподобній для азербайджанського письменника формі», що «суперечить духові азербайджанського народу».

Роман «Кам’яні сни», надрукований минулого року в Росії, стосується болісних для Азербайджану питань його стосунків із сусідньою Вірменією, зокрема, й конфлікту між ними через Нагірний Карабах, які письменник розглядає інакше, ніж прийнято в офіційній азербайджанській пропаганді.
XS
SM
MD
LG