Доступність посилання

ТОП новини

Українській IT-сфері хочуть полегшити податкову долю


Київ – Зменшити податкове навантаження на спеціалістів IT-сфери пропонують у парламентському Комітеті з питань інформатизації. Проект нових пільг у вівторок обговорили на рівні керівництва уряду і провідних IT-компаній України. У Кабміні кажуть, що із пропозиціями парламентарів згодні, натомість очільники деяких IT-компаній вказують на те, що обмежуватися лише змінами у Податковий кодекс не можна.

В Україні спеціалісти сфери інформаційних технологій є одними з найбільш високооплачуваних. За підрахунками журналу «Кореспондент», у 2012 році середня місячна зарплата IT-фахівця складала 1,2 тисячі доларів. За рік – від 2011 року – цей показник зріс на 89%. Однак ці доходи переважно залишаються в «тіні».

Детінізація зарплат цих спеціалістів була однією з цілей ухвалених влітку пільг для IT-компаній. Їх погодили лише з другого разу: перший варіант не сподобався Президенту. Пільги запровадили на 10 років, діють вони від початку цього року. IT-компанії звільнили від сплати ПДВ під час проведення операцій із надання програмного забезпечення, а податок на прибуток знизили до 5%.

Українському бюджету обіцяють 200 мільйонів гривень

Тоді деякі розробники цього закону визнавали, що він є проміжним і потребує вдосконалення. Нині у Раді зареєстрований законопроект, який, як стверджують у парламентському Комітеті з питань інформатизації, суттєво поліпшить умови роботи для IT-компаній.

«Вже у перший рік реалізації норм, передбачених законопроектом, буде створено близько 7 тисяч нових робочих місць. Бюджет України та соціальні фонди отримують понад 200 мільйонів гривень податкових надходжень», – зазначає голова комітету, регіонал Валерій Омельченко.

Ключові пропоновані зміни – встановлення єдиного соціального внеску та зниження ставки податку на доходи фізичних осіб. Останню норму влітку забракував Президент: за його вказівкою це положення прибрали з проекту пропонованих пільг. Водночас, як наголошують в IT-компаніях, зменшення ставки відрахування із зарплат їхніх співробітників є надважливим – зокрема і для держави, яка хоче вивести IT-сектор із «тіні».

IT-компанії потребують комфортної екосистеми

Дмитро Кушнір, керівник компанії «Luxoft Україна», підрахував: за кордон щороку їде до 10% українських програмістів. У багатьох країнах – щонайменше у сусідніх Польщі, Білорусі і Росії – для них створені значно комфортніші умови, причому не стільки роботодавцями, скільки самою державою.
Я не кажу, що нам потрібно відтворювати Кремнієву долину в якомусь вигляді, нам просто потрібно створити ті умови, які стимулюватимуть створювати власну продукцію
Дмитро Кушнір

Дмитро Кушнір погоджується: щоб утримати їх в Україні, потрібні реформи у багатьох сферах, однак пропоновані нині зміни треба ухвалювати негайно. «Треба створити певну екосистему. Я не кажу, що нам потрібно відтворювати Кремнієву долину в якомусь вигляді, нам просто потрібно створити ті умови, які в Україні стимулюватимуть компанії і спеціалістів створювати власну продукцію», – зазначає він.

«Далі у нас є задача працювати над поліпшенням технічної освіти, над захистом інтелектуальної власності. Для того, щоб створювати власну продукцію, потрібно вирішити ще цілу низку інших проблем», – додає Дмитро Кушнір.

За майбутніх програмістів борються, ще коли ті вчаться

У рейтингах галузевих аналітиків – агенцій Gartner, Forrester та IDC – українська IT-сфера поки що на низьких позиціях: проблеми вбачають у рівні захисту інтелектуальної власності, а також політичному й економічному кліматі. Водночас західні експерти відзначають і кваліфікованість українських IT-спеціалістів, а також високу якість вищої технічної освіти.

Як розповідає віце-президент Global Logic Володимир Шаров, українським IT-компаніям доводиться конкурувати за майбутніх програмістів ще на етапі, коли ті навчаються у вишах, причому конкуренція ця триває не лише між українськими працедавцями.
Йде боротьба за українських студентів, які мають унікальні навички і знання
Володимир Шаров

«У деяких університетах ми боремося за студентів не стільки між собою – локальними компаніями, які є тут, в Україні – скільки зі світовими компаніями, такими як Siemens, Bosch, Google. Йде боротьба за українських студентів, які мають унікальні навички і знання», – каже Шаров.

Прем’єр Микола Азаров вважає, що на цей факт варто зважити. «Це дуже важливо, тому ми з вами маємо включатися в цю роботу. Можливо, збільшувати державні стипендії для цих спеціальностей, але за умови подальшого відпрацювання на підприємствах нашої країни», – заявив глава уряду.

За прогнозами, цього року в Україні загальний обсяг ринку інформаційних технологій складе понад 3,5 мільярди доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG