Доступність посилання

ТОП новини

У Києві провели кінолекторій про американського дослідника Голодомору Джеймса Мейса


У музеї Голодомору вшанували пам'ять американського вченого
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У музеї Голодомору вшанували пам’ять американського вченого

У національному музеї «Меморіал пам’яті жертв голодоморів в Україні» в вівторок відбувся кінолекторій про американського дослідника українського Голодомору Джеймса Мейса.

У рамках заходу відвідувачам представили документальний фільм «Джеймс Мейс – серце, віддане Україні» і особисті речі американського історика, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Із промовами виступили вдова і поетеса Наталя Дзюбенко-Мейс, доктор історичних наук Станіслав Кульчицький, а також лауреат премії імені Джеймса Мейса 2012 року Олександр Палій. Цю премію, що заснована газетою «День», щорічно від 2009 року присуджують тим авторам, твори яких сприяють утвердженню національної ідеї.

Завдяки свідченням Мейса Комісія США з Голоду в Україні видала тритомник, присвячений темі Голодомору 1932–33 років. Мейс також є ініціатором акції «Свічка у вікні», коли у четверту суботу листопада щорічно громадяни України запалюють свічку на знак вшанування загиблих у Голодоморі.

Джеймс Мейс народився у Сполучених Штатах Америки. Під час навчання у виші зацікавився темою українського Голодомору. До України американець переїхав 1993 року. Мейс викладав на кафедрі політології у Києво-Могилянській академії і редагував газету «День». Американець опанував українську мову і навіть писав українською книжки. Мейс помер 3 травня 2004 року. Похований на Байковому цвинтарі у Києві.

Президент Віктор Ющенко 26 листопада 2005 року посмертно нагородив Джеймса Мейса орденом князя Ярослава Мудрого ІІ ступеня. 2 грудня того ж року він підписав розпорядження про вшанування пам’яті американського історика. У вересні 2010 року у Києво-Могилянській академії відкрили Меморіальну бібліотеку Джеймса Мейса, що нараховує понад дві тисячі документів. Цей архів доступний також в інтернеті.
XS
SM
MD
LG