Доступність посилання

ТОП новини

У здобутті патріархату УГКЦ ми йдемо вперед – кардинал Гузар


Гузар не братиме участі у виборах Папи
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:46 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Гузар не братиме участі у виборах Папи

Київ – Колишній голова Української греко-католицької церкви кардинал Любомир Гузар не братиме участі у виборах Папи Римського. У розмові з журналістами він сказав, що це пов’язано з його віком. «Папа йде з престолу 28-го. За два дні до цього мені виповниться 80 років. У 80 кардинали втрачають право вибору, хоча можуть бути обрані, але я не буду, напевно…» – заявив Гузар. На думку кардинала Гузара, наступник Папи Бенедикта ХVІ буде продовжувати політику нової євангелізації. Радіо Свобода цікавилося, зокрема, можливими політичними наслідками рішення Папи Бенедикта XVI.

– Залежить від того, кого оберуть тепер наступником. Кожен Папа має свій підхід, свій стиль. Іван Павло ІІ був представником Східної і Центральної Європи, з певною ментальністю, як син польського народу. Папа Бенедикт ХVІ – німець. Він походить з південно-східної частини Німеччини південно-сакської – з Баварії, яка має свій, особливий характер. Нема сумніву, що це впливає на людину, бо Папа не є людиною, якої не стосуються нормальні обставини життя. Щодо особливих впливів на політичну ситуацію в світі, я сумніваюся. Воно може десь там з часом проявитися, але немає і найменшого сумніву, що така зміна є дуже важливою в житті церкви. Але щоб у житті світу… Я так скажу, Іван Павло дуже багато їздив, його присутність в різних країнах, безумовно, мала вплив на певні дії в цілому світі. Папа Бенедикт далеко менше роз’їздив і коротшим був його понтифікат. Значить, трохи інакшою буде ситуація.

– Хто може бути новим понтифіком? Латиноамериканець, африканець, чи це буде все ж таки європеєць, як Ви думаєте?

– Якби я знав, то вже би був багатим чоловіком. Я брав участь у виборах Папи Бенедикта ХVІ. Це дуже складний процес. Сказати наперед, що Папою буде той чи інший – неможливо. Спекуляція вже, напевно, є на дуже високому рівні. Я пригадую, що після смерті Івана Павла ІІ спекуляції сягали до небес. Це цілком природно. Різні люди по-різному калькулювали, і те саме буде тепер. Передбачити наперед і з впевненістю сказати: «ага, той і тільки той» – це не є реалістично.

– Яким буде майбутнє Української греко-католицької церкви за нового понтифіка?
Кожен понтифік має свій стиль і своє бачення. Папа Іван Павло ІІ дуже спричинився до того, що завалився комуністичний режим

– Я от думаю, що якась зміна буде, напевно. В підході… Кожен понтифік має свій стиль і своє бачення. Папа Іван Павло ІІ дуже спричинився до того, що завалився комуністичний режим. Я не знаю, чи Пій ХІІ або Бенедикт ХVІ могли б це зробити так, як це зробив Іван Павло ІІ. Я думаю, що якась зміна буде. Але побачимо, хто буде обраний новим Папою.

– Чи матиме розвиток питання здобуття патріархального устрою Українською греко-католицькою церквою?

– Може бути. Це ж не якась там тайна чи що. Ми про це говорили з теперішнім Папою, з Бенедиктом XVI. Його позиція була загалом позитивною. В тій справі ми ідемо вперед. Я думаю, що незалежно від особи – процес іде вперед. Безумовно, що цей процес можна прискорити або сповільнити, залежно від обставин для добра церкви. Це не є проблемою якогось політичного престижу. А то є проблема користі для церкви. Я не маю щонайменшого сумніву, що вибір буде мати вплив на дальший розвиток наших старань.

– Питання беатифікації Андрія Шептицького не залежить від нового понтифіка?

– Люди думають, що це залежить від Папи. Не так. Я є свідок того, що теперішній Папа дуже, прямо скажемо, «пішов на руку» в розвитку цього процесу. На жаль, є певні обставини, які не є ані під його контролем, ані під нашим. Справа чуда. Ані Папа, ані будь-хто інший не може зробити чудо, Господь Бог робить чудо. І того нам забракло в тому процесі, але я не маю ані найменшого сумніву, адже я маю, так би мовити, особистий доказ, про що я не можу і не буду говорити. Але, все ж таки, повірте мені, бо там були присутні й інші владики, не тільки я, у яких ми мали нагоду переконатися, що Бенедикт XVI дуже радо бачив би цей наш процес завершеним.
  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG