Доступність посилання

ТОП новини

Де лежать ключі від енергетичної незалежності України? (Огляд преси)


Київ – Українцям треба навчитися захищати свої інтереси з ясним, холодним розумом і посмішкою на обличчі, як це роблять у всьому світі, наголошує експерт газети «День». Потрібно першими йти до Стокгольмського арбітражу, а не чекати, доки це зробить «Газпром». Для цього потрібно, по-перше, розробити грамотну газову енергетичну стратегію, а також відпрацювати тактику ведення перемовин і судового процесу. По-друге, відновити склад парламентерів, заздалегідь усунувши з нього гравців, які давно грають за українську команду у футболках з іншими національними кольорами. По-третє, пам’ятати: «Газпром» ішов на поступки європейським компаніям в питанні щодо перегляду ціни на газ і умов контрактів лише після того, як вони зверталися до суду. Про це докладніше йдеться в статті «Де лежать ключі від енергетичної незалежності».

Комунальне господарство України перебуває в жалюгідному стані. Комунікації давно зношені і неефективні. Щоб переконатися в цьому, журналісти газети «Факти» пропонують взимку пройтись вулицями будь-якого українського міста і звернути увагу на широкі проталини, що тягнуться від кожного будинку. Під цими проталинами лежать теплотраси, тепло від яких – це втрати енергії, які включені у вартість опалення та гарячої води. Таким чином, під безперервні голосіння влади про дорожнечу і дефіцит газу та інших енергоносіїв Україна продовжує витрачати мільярди гривень на опалення довкілля.

Багато українців, пригнічені дорожнечею і низькою якістю комунальних послуг, вирішили взяти справу в свої руки і самостійно реформувати тепломережі у власній оселі. Люди встановлюють індивідуальні системи опалення, що працюють на газі або електриці. Здавалося б, уряд повинен заохочувати подібні ініціативи, оскільки вони ведуть до економії теплоносіїв і позбавляють державу від роботи, яка їй не під силу, – реконструкції зношених тепломереж. І було б логічно, щоб влада якось підтримала людей, які вирішили самостійно забезпечити себе теплом і гарячою водою. Однак, наголошують «Факти», держава обрала інший шлях. Законопроект, розроблений Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері комунальних послуг, посилює покарання за самовільне від’єднання від тепломереж.

Вовків необхідно заборонити відстрілювати і на законодавчому рівні вилучити зі списку шкідливих тварин, наголошують експерти газети «Голос України». Адже сьогодні відстріл вовків ведеться навіть у заповідниках і національних парках. Антивовчі настрої ненаукові, негуманні та протиприродні, наголошують експерти у статті «Не такий страшний вовк, як його малюють?».

Українське суспільство до дня Святого Валентина ставиться неоднозначно. З одного боку, як зауважує газета «Голос України», вшанування католицького святого у православній державі не зовсім доречне, з іншого – це свято на українських теренах сприймається багатьма виключно як день любові і теплих почуттів. А витоки свята більшості закоханих просто нецікаві. Про те, чи святкувати день Святого Валентина українцям і як це робити, розповідає парламентське видання.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG