Доступність посилання

ТОП новини

Чи стане скандал із «ведмедями» уроком для УНІАН?


Київ – Частина журналістів УНІАН просить змінити керівництво інформаційної агенції. Це прохання міститься у відкритому листі до головного акціонера медіахолдингу, якому належить це ЗМІ, Ігоря Коломойського. Журналісти звинувачують нове керівництво УНІАН у знищенні репутації видання через оприлюднення серії неправдивих новин на сайті. Тим часом керівництво агенції не надає ніяких коментарів.

Трудовий колектив УНІАН просить змінити керівництво й допомогти відновити честь і репутацію агенції. Про це йдеться у зверненні до головного акціонера медіахолдингу, якому належить це ЗМІ, Ігоря Коломойського, президента УНІАН і голови Національної спілки журналістів України Олега Наливайка та керівника медіахолдингу Коломойського Олександра Ткаченка.

Журналісти звинувачують керівництво УНІАН у знищенні репутації агенції, пропаганді влади та недотриманні стандартів професійної етики. Вони пояснюють свою вимогу неодноразовими скандалами.

Зокрема, цього понеділка на сайті агенції з’явилася «заява» захисника Юлії Тимошенко, опозиційного політика Сергій Власенка, де він нібито стверджував, що за ним спостерігають співробітники СБУ, перевдягнуті в костюми ведмедів. Згодом, у наступній новині, Власенко нібито сам цю новину і спростував, і стверджував, що «ведмеді» – переодягнені співробітники Генеральної прокуратури, а не Служби безпеки. А пізніше цього ж дня з’явилася новина із «заявою» Олександри Кужель, що вона – найвидатніший лідер опозиції. Усі ці три новини, як згодом повідомили самі депутати з БЮТу, були фальсифікацією.

Поява цих сфальсифікованих повідомлень завдала нищівного удару по репутації УНІАН і вимагає негайного реагування з боку найвищого керівництва всеукраїнського інформагентства, сказала Радіо Свобода співробітниця УНІАН, редактор його сайту Любов Жаловага. Вона є однією із 30 співробітників агенції, які підписали відкрите звернення.
Знищення репутації агентства – це автоматично ніби знищення самого агентства. І ми боїмося того
Любов Жаловага

«Колектив УНІАН хоче, щоб замість людей, які знищили репутацію агентства, до його керівництва прийшли професіонали, для яких журналістські стандарти не порожній звук. А те, що відбувається зараз в УНІАНі, м’яко кажучи, далеке від європейських цінностей. Найбільша біда в тім, що спочатку цензурний скандал, а потім скандал із «ведмедями», як його називають, дуже нашкодив репутації агентства. А знищення репутації агентства – це автоматично ніби знищення самого агентства. І ми боїмося того», – зауважила Любов Жаловага.

Ткаченко: поки не можу коментувати

Генеральний директор УНІАН Вадим Осадчий спочатку сказав Радіо Свобода, що він на нараді: «Я вас трохи пізніше наберу, я зараз на нараді, давайте за годину», а потім взагалі відімкнув телефон.

А керівник медіахолдингу Ігоря Коломойського Олександр Ткаченко,
якому, зокрема, теж адресовано звернення, сказав Радіо Свобода, що ситуацію поки що не коментує. «Поки не можу прокоментувати, перепрошую», – сказав він. І на запитання: коли зможе прокоментувати, знову сказав: «Я зараз не можу, перепрошую».

Урок для ЗМІ

Журналіст та відомий блогер Мустафа Найєм переконаний, що приклад із фальшуванням новин в УНІАН є гарним уроком для інших ЗМІ. На його думку, скандал може вбити репутацію навіть великого агенції із 20-річним досвідом.

«Я не бачу іншого виходу з ситуації, крім, як вони вийдуть і вибачаться, пояснять, чому так сталося. І ті, хто винні, мають бути звільнені, тому що їх існування не дає ніякої гарантії на те, що завтра не з’явиться ще така новина і взагалі не дає нам, журналістам, можливості й права довіряти агентству. Бо, добре, сьогодні це сталося – було смішно, але це все серйозно і не має права на існування. Якщо це агентство і на нього посилається весь інтернет і всі ЗМІ, воно просто не має права так себе поводити, не пояснюючи», – зауважив Мустафа Найєм.

Він стверджує, посилаючись на неназваних редакторів в УНІАНі, що вони отримали матеріали (про «ведмедів Власенка і про Кужель) від гендиректора агенції Вадима Осадчого. При цьому пан Осадчий у розмові заявляв, що це нібито особиста вказівка Олександра Ткаченка. Інші співробітники холдингу розповіли Найєму, що між Осадчим і Ткаченком сталася перепалка з приводу правдивості новин. За їхніми словами, в підсумку Олександр Ткаченко наполіг поставити новини під власну відповідальність.

Скандали довкола УНІАН тривають з минулого року. Редактори сайту неодноразово заявляли про цензуру та «джинсу» напередодні осінніх виборчих перегонів до парламенту.

Свій лист з приводу останнього скандалу в агенції колектив УНІАН передав не лише власнику і менеджерам медіа-холдингу, але й міжнародним структурам: делегації ЄС в Україні, членам Європейського парламенту, комісару з питань прав людини Ради Європи, генеральному секретареві Ради Європи та представникам ПАРЄ.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG