Доступність посилання

ТОП новини

Звинувачений у замаху на Путіна повторив, що свідчив під тиском


Адам Осмаєв невдовзі після затримання, архівний відеокадр російського державного телебачення
Адам Осмаєв невдовзі після затримання, архівний відеокадр російського державного телебачення
Звинувачений у підготовці терористичного акту з метою замаху на нинішнього президента Росії Володимира Путіна Адам Осмаєв повторив у четвер на слуханні у Приморському районному суді Одеси, що ні в чому не винен, а попередні свої зізнання дав під тортурами й тиском.

За його словами, які передає агентство УНІАН, він лише підшукав в Одесі, де жив останнім часом, житло для двох інших, як вважають, учасників замаху, а потім час від часу заходив до них у гості – зокрема, й того дня в січні минулого року, коли в помешканні стався вибух.

Як заявив Осмаєв, його жорстоко били працівники Служби безпеки України і Федеральної служби безпеки Росії, які допитували його, погрожували, що посадять до в’язниці і його батька і знущатимуться і з нього, і вимагали зізнатися в підготовці замаху на Путіна. «У той момент я готовий був зізнатися в підготовці вбивства і Путіна, і Распутіна, лише б мене не віддавали до Росії, де на мене чекала смерть від тортур… Вони заявили, що мене використовують як козирну карту в газових переговорах», – заявив Осмаєв, як повідомляє агентство.

Він також висловив сумнів, що інші двоє, громадянин Росії Руслан Мадаєв, який загинув від згаданого вибуху, і громадянин Казахстану Ілля П’янзін, дійсно намагалися організувати замах на Володимира Путіна, на той час прем’єр-міністра і кандидата на президента Росії.

Раніше Осмаєв уже заявляв про тортури і про відмову від своїх попередніх свідчень.

Осмаєва, як і П’янзіна, затримали на початку минулого року в Одесі, після чого в СБУ заявили, що українські і російські спецслужби запобігли замахові на Путіна. Чеченцеві за походженням, громадянину Росії Адамові Осмаєву інкримінують підготовку терористичного акту. Видачу його Росії зупинив Європейський суд із прав людини. Казахстанця Іллю П’янзіна тим часом уже видали Росії.
XS
SM
MD
LG