Доступність посилання

ТОП новини

На що здатне кохання – львівські історії з минулого


Львів належить до тих унікальних міст, що мають у своїх міських хроніках реальні історії кохання, яких немає жодне з міст у світі. Шалені історії кохання сягають ще ХVI століття і вони повторювалися зі століття у століття. Втім, мало хто з сучасних львів’ян цікавиться романтичними львівськими історіями, зауважує львовознавець, письменник і дослідник Ілько Лемко.

Заможний львівський адвокат, директор банку Гандльового Станіслав Левицький у 1912 році застрелив актрису оперного театру Яніну Шендерович, бо шалено ревнував свою коханку до її чоловіка. За вбивство банкір був засуджений до кари смерті, але він випив отруту в камері. Сто літ тому у Львові батяри співали на вулицях: «А видиш, Левицький, що любов може».

«Уявіть собі, чи можливе таке сьогодні, – говорить львовознавець Ілько Лемко. – Тоді люди, мабуть, більше кохали і мали інші почуття. Є багато інформацій з початку ХХ століття, коли коханці накладали на себе руки через те, що не могли поєднатися з різних причин, чи то родинних, чи релігійних, а ще через те, що не мали грошей, щоб бути разом».

Львів’яни вирізнялись закоханістю

У ХVI–ХVII столітті Львів славився тим, що городяни втрачали голову через кохання. У 1518 році вірменин Івашко закохався у католичку, свою покоївку Софію Ґурську, у них народився син. Львів став першим містом у світі, в якому міський суд засудив закоханих до смертної кари через те, що вони були різного віросповідання. Закохану пару спалили привселюдно.
Це єдиний приклад, що коханців спалили на вогні
Ілько Лемко

«В історії світу немає прикладу, щоб за рішенням суду спалили на вогні за те, що кохали один одного. У фашистській Німеччині карали євреїв, які мали шлюбні чи інші стосунки з німкенями, німкень не зачіпали. А це єдиний приклад, що коханців спалили на вогні. Відома історія про львівських Ромео і Джульєтту, історія просто феноменальна, вона записана у хроніках Львова», – каже письменник Ілько Лемко.

Молодий італієць Мікеліні наприкінці ХVI століття обрав свідомо смерть, заразившись чумою від хворої коханої, українки Пелагії. «Що любов з’єднає і смерть не здолає», – написали львів’яни на могилах закоханих молодят.

Романтичні місця у Львові цікавлять не багатьох

Втім мандрівка такими романтичними місцями у Львові захоплює обмаль людей, переважно теж закоханих.

«Це цікавить лише закоханих, яким цікаві ці історії. І це слухають із захопленням, бо це вочевидь співзвучно з їхніми серцями, коли вони ще десь гадають, що здатні на все заради своєї половинки. Однак більшість людей сталі черствими до таких речей», – констатує дослідник любовних історій.

А, можливо, більш прагматичними є сучасні львів’яни. Та й свято закоханих, яке щороку більше молоді святкує у Львові, набрало цілком комерційних рис і зводиться до розваг і подарунків. До слова, ще 10 років тому 14 лютого як день закоханих для галичан взагалі було чужим святом.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG