Доступність посилання

ТОП новини

Справа Щербаня: використовують «штатного стукача»? (ВІДЕО)


Свідок у кримінальному провадженні щодо вбивства народного депутата Євгена Щербаня Ігор Мар’їнков, Київ, 14 лютого 2013 року
Свідок у кримінальному провадженні щодо вбивства народного депутата Євгена Щербаня Ігор Мар’їнков, Київ, 14 лютого 2013 року
Київ – Київський суд у четвер допитав Ігоря Мар’їнкова у справі про організацію вбивства народного депутата Євгена Щербаня у 1996 році. Свідок заявляє, що злочин замовив колишній прем’єр Павло Лазаренко в інтересах Юлії Тимошенко, яка у той час керувала енергетичною компанією. Водночас все, про що говорив Мар’їнков, випливає нібито зі слів третіх осіб, яких вже давно немає у живих, зауважують адвокати Юлії Тимошенко. Відтак він не може бути свідком у справі, наголошує захист.

Депутатів Верховної Ради у четвер не пустили до зали суду, де в межах досудового слідства допитували свідка обвинувачення Ігоря Мар’їнкова. Ухвалу, яка дозволяє спостерігати за засіданням лише учасникам процесу та пресі, Печерський суд видав, щоб допомогти допитуваному надавати неправдиві свідчення, заявив один із лідерів «Батьківщини» Олександр Турчинов.
Привели присипаного нафталіном штатного «стукача» Генпрокуратури, щоб він розповідав брехню, посилаючись на вмерлих людей
Олександр Турчинов

«Нам говорять, що це відкритий судовий процес, але водночас заборонено депутатам, заборонено громадянам, заборонено всім, хто може бути присутнім і може аналізувати те, що там відбувається, перебувати у залі. Беззаконня відбувається не тільки у залі суду, куди привели присипаного нафталіном штатного «стукача» Генпрокуратури, щоб він розповідав брехню, посилаючись на вмерлих людей, які не можуть спростувати його брехню», – наголошує Турчинов.
Суд у справі Щербаня допитав «неіснуючого свідка»?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Я знав, «ху із ху», і мав 3 мерседеси – Мар’їнков

Тим часом свідок обвинувачення Ігор Мар’їнков у залі суду говорив про те, що з екс-прем’єрами Павлом Лазаренком і Юлією Тимошенко особисто не знайомий, а люди, зі слів яких він розповідає про обставини злочину, – члени відомої «банди Кушніра», які померли понад 10 років тому.

Водночас він назвав мотив та замовника вбивства народного депутата Євгена Щербаня.

«Було замовлення від Лазаренка в інтересах Тимошенко, ніби Юлії Тимошенко, на той час генеральному директорові ЄЕСУ, загрожувала якась небезпека з боку Щербаня. І було замовлення на Момота і Щербаня», – каже Мар’їнков.

За словами Ігоря Мар’їнкова, у 1990-і роки він мав власний великий бізнес у Донецьку, а також спілкувався з багатьма представниками кримінального світу та високопосадовцями того часу. «Я тоді знав, «ху із ху», і мав 3 мерседеси», – зауважив він.

Мар’їнков у 2003 році був свідком у кримінальній справі, яка також стосувалася вбивства Євгена Щербаня, але тоді про причетність Юлії Тимошенко до цього злочину не говорив.

Нині свідчення Мар’їнкова були змістовними й логічними і цілком задовольнили сторону держобвинувачення, заявив прокурор Олег Пушкар.
Ми зацікавлені розслідування цього кримінального провадження не затягувати
Олег Пушкар

«Під час перехресного допиту і більш ранні його свідчення взагалі не відрізнялися, – під час допиту було поставлено не так багато запитань. Вони ставилися під різними кутами. Свідок свідчив чітко і не збивався. Ми зацікавлені розслідування цього кримінального провадження не затягувати і максимально швидко завершити досудове розслідування», – запевнив Пушкар.

Не існує свідка Мар’їнкова та справи, яку вішають на Тимошенко – Власенко

Натомість представники захисту інакше оцінили зміст свідчень. За словами захисника Сергія Власенка, «справи, яку намагаються повісити на Тимошенко, не існує». Так само «не існує» і свідка Ігоря Мар’їнкова, який по суті справи нічого не сказав, зазначив Власенко.
Прості, конкретні запитання вводять людину в ступор, і вона не знає, що відповідати
Сергій Власенко

«У нього був єдиний епізод, який він нібито бачив на власні очі, – це його нібито випадкова зустріч із Юлією Тимошенко. Прості, конкретні запитання вводять людину в ступор, і вона не знає, що відповідати. Все інше, що говорив цей свідок, стосувалося або показів зі слів третіх осіб, які були 10–15 років тому вбиті, або він вигадував якісь речі, про які він дізнався з преси. Тобто, свідка не існує», – наголошує захисник екс-прем’єра.

Також Сергій Власенко каже, що Тимошенко вимагає доставити її до суду на допит свідка. За словами адвоката, позбавити людину, яку обвинувачують у вбивстві, права захистити себе є найбільшим злочином. Натомість тюремники заявляють: екс-прем’єр сама відмовлялася від участі у процесі, а подібні заяви – провокація.

Минулого місяця Генпрокуратура України заявила про завершення розслідування кримінальної справи про вбивство Євгена Щербаня. Юлії Тимошенко вручили повідомлення про підозру в організації нею, спільно з Павлом Лазаренком, умисного вбивства з корисливих мотивів.

Євгена Щербаня розстріляли у листопаді 1996 року в аеропорту Донецька. У квітні 2003 року Луганський апеляційний суд ухвалив вирок у кримінальній справі, яка містила понад 20 епізодів, зокрема вбивство Щербаня. Обвинуваченими у справі визнано 8 осіб, членів так званої «банди Кушніра». Трьох із них засуджено до довічного ув’язнення, інших – до позбавлення волі на термін від 11 до 15 років.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG