Доступність посилання

ТОП новини

Северінсен за притулок екс-міністрові Іващенкові в Данії


Данський політик Ганне Северінсен у коментарі Радіо Свобода привітала рішення уряду Данії надати притулок колишньому тимчасово виконувачеві обов’язків міністра оборони в уряді Юлії Тимошенко Валерію Іващенкові. Водночас Іващенко заявив в інтерв’ю виданню «Український тиждень», що прокурори просили його дати компрометуючі свідчення проти Юлії Тимошенко і депутата від «Батьківщини» Олександра Турчинова, але він відмовився. Ганне Северінсен раніше була співдоповідачем моніторингового комітету ПАРЄ у справах України і радником Юлії Тимошенко за часів її прем’єрства. І ось її реакція на захист Валерія Іващенка в Данії:

– Я погоджуюся з їхнім рішенням. Оскільки ми стежили за тим, як несправедливо до нього ставилися на суді, це вірне рішення.

– Чи Ви мали змогу бачитися з Валерієм Іващенком в Данії або в Києві?

– Ні, але я зустрічала його родину в Києві кілька разів, коли він був у тюрмі.

– Чи Ви якимось чином вплинули на рішення уряду Данії, давали якісь рекомендації?

– Ні, зовсім ні.

– Якою є реакція данських ЗМІ на цю справу?

– Я думаю, що це ще не дісталося преси.

– Валерій Іващенко став другим українським екс-міністром, який недавно отримав притулок у Європі. А після того, як Чехія два роки тому дала притулок екс-міністрові економіки в уряді Юлії Тимошенко Богданові Данилишину, то спалахнув шпигунський скандал, чехів видворили з Києва. Як справа Іващенка може вплинути на відносини між Києвом та Копенгагеном?

– Я цього не можу коментувати. Я можу привітати рішення надати притулок.

– Чи легко в Данії отримати притулок?

– У мене немає статистики, але в цьому випадку справа очевидна, я в цьому переконана.

У серпні 2012 року апеляційний суд змінив Валерію Іващенкові термін покарання на умовний і звільнив із-під варти. Перед тим, у квітні минулого року, його визнали винним у зловживанні владою і засудили до п’яти років позбавлення волі. Валерій Іващенко своєї вини не визнає.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG