Доступність посилання

ТОП новини

Це не суд, а театр – Яценюк


Це не суд, а театр. Це не свідки, а актори. Таке заявив, коментуючи допит Ігоря Мар’їнкова, один з лідерів опозиції Арсеній Яценюк. Голова фракції «Батьківщина» скликав у четвер прес-конференцію, на якій наголосив: те, що відбувається зараз у судовому засіданні в справі Щербаня, є суто театральна дія.

«Там є актор, який виконує роль свідка, актор, який виконує роль судді, і політична партитура, яка написана на Банковій», – сказав Яценюк.

За словами опозиціонера, те, що відбувається сьогодні у судовій системі і в суді над Тимошенко, є насамперед наслідком ухвалення нового Кримінально-процесуального кодексу.

«Саме завдяки цьому кримінально-процесуальному закону актор-свідок має право давати свідчення, і такі свідчення даються без присутності Юлії Тимошенко, яка чітко заявила: вона готова взяти участь у відповідному судовому засіданні, але державна пенітенціарна служба сфальшувала її свідчення», – сказав Яценюк. Як він повідомив, фракція «Батьківщина» підготувала зміни до КПК, що, за його словами, «перетворять його з прокурорського кодесу і кодексу переслідувань на кодекс, який захищає права і свободи громадянина».

В той час як опозиція лає Кодекс, влада його нахваляє. Те, що для Яценюка «театр», для прокуратури – публічне слідство. На думку заступника начальника Головного управління з розслідування особливого важливих справ ГПУ Олега Пушкаря, публічність допиту свідка є безумовним плюсом процесу. «Я думаю, що у цьому процесі значну роль відіграє його публічність», – заявив у четвер Пушкар, слова якого цитує прес-служба Генпрокуратури.

А тим часом експерти-юристи, коментуючи досудове слідство, критичні у своїх оцінках. Процес у справі Щербаня виглядає не кращим за попередній «газовий». Але Кримінально-процесуальний кодекс тут ні до чого, – вважає засновник та голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

«Списування проблем нашого судочинства на новий Кримінально-процесуальний кодекс мене, щонайменше, дивує. Хочеться знайти ще більш жорсткі епітети, але стримаюся», – сказав Коліушко Голосу Америки.

«Якби не було нового Кодексу, то за старим Кодексом, відбувалося б усе те саме, але не публічно. В якійсь камері, без свідків допитували б того самого Мар’їнкова, чи «актора», як його називає Яценюк, чи кого завгодно. Новий Кримінально-процесуальний кодекс вимагає, щоб це відбувалося публічно в суді. І тому новий кодекс однозначно покращує становище свідків порівняно з колишніми закритими допитами в казематах!» – зауважив правник.

«Ясно, що новий КПК не ідеальний. Ясно, що там багато проблем, бо далеко не все, що було напрацьовано для цього проекту, до нього увійшло. Але те, що доктринально європейський, а не совєтський; те, що він однозначно кращий за старий – ну в цьому сумніву ніякого немає!» – наголосив Коліушко.

Юрист пояснив також, що, згідно з новими правилами, публічний допит свідків може відбуватися до початку суду.

«Допит свідка може відбуватися безпосередньо в процесі судового розгляду. Але якщо є якісь підстави вважати, що свідок має поганий стан здоров’я, що він може не дожити до суду, чи ще з якихось міркувань слідство має право звернутись до суду з клопотанням допитати свідка на досудовому слідстві, аби його свідчення мали доказову силу в майбутньому судовому процесі», – пояснив правник.

Оцінюючи ж загалом новий судовий процес проти Юлії Тимошенко, експерт зауважив:

«Складається враження, що цей процес мало чим буде відрізнятися від попереднього. Так, він буде проходити за новим КПК, але так само, як порушувався старий КПК, так само порушується новий КПК. І ці факти вже названі – про те, наприклад, що суддя вийшла за межі своїх повноважень, призначаючи неправомірні за розміром штрафи».

«Проблема не в тому, який Кодекс. А в тому, що наш суд живе за своїми правилами, а не за нормами Кодексу», – сказав Коліушко Голосу Америки.

(Передрук з «Голос Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG