Доступність посилання

ТОП новини

Президент Сербії виступив за розпуск паралельних сербських органів у Косові


Белград – Майже половина сербського населення, сербська армія та поліція покинули Косово після повітряних ударів НАТО навесні 1999 року. Автономія 2008 року проголосила незалежність, яку на сьогодні визнали понад 90 країн. Серби залишилися в чотирьох округах на півночі Косова, де вони становлять більшість населення. Вони не визнають косовську державу й відхиляють будь-яке співробітництво з косовськими органами. Там є сербська адміністрація, суди, школи, університет, окрема система охорони здоров’я, служба безпеки тощо. Кошти для своєї діяльності, включно зі зарплатами, сербські інституції отримують з Белграда.

Міжнародне співовариство постійно вимагає від Сербії розпустити ці інституції, які називають паралельними. Белград досі відхиляв таку вимогу. Однак президент Томислав Николич в інтерв’ю на одному приватному телеканалі сказав: «Зробимо все, що нормальна держава повинна зробити для миру й добробуту на частині своєї території. Нашою метою є отримати дату початку переговорів із Євросоюзом і при цьому не принижуватися».

Президент Сербії відмовився говорити про подробиці. Він лише сказав, що все буде зроблено згідно з конституціями Косова й Сербії, на підставі резолюції, яку нещодавно ухвалили в парламенті. Глава держави не уточнив, чи з розпуском паралельних органів погодиться Сербська православна церква. Цього тижня він двічі зустрівся з патріархом Іринеєм. Темою була саме державна політика щодо Косова. Консервативна церковна ієрархія вимагає від влади не роботи поступок, яких вимагають Брюссель і Вашингтон.

Націоналісти називають президента зрадником

Громадяни, зокрема косовські серби, приголомшені заявою про розпуск інституцій, підпорядкованих сербській державі. У соціальних мережах можна прочитати чимало образливих коментарів. Президента Николича, котрого на Заході ще пів року тому називали лідером сербських ультранаціоналістів, націоналісти стали називати запроданцем і зрадником.

У Сербії сьогодні День державності. Можливо тому політичні діячі не коментують заяви президента. Лише прем’єр Івіца Дачич на урочистості з приводу свята сказав, що справа паралельних інституцій буде найважчою частиною діалогу з Приштиною. Він повторив фразу, якою сербські урядовці починають всі розмови про Косово: формування нових інституцій не буде визнанням косовської держави.

До тих, котрі вітають важливий крок на шляху діалогу з Косовом, належить Єлена Мілич, керівник Центру євроатлантичних студій в Белграді.

«В усілякому разі добре, що громадянам доводять до відома, що в Косові повинна бути лише одна низка інституцій із однією ієархією та одним джерелом, котре визначає повноваження цих інституцій», – зазначає вона.

Діалог прем’єрів Сербії й Косова, який розпочався минулого року, мав би продовжитися у лютому в Брюсселі, за посередництва Євросоюзу.

Кількасот членів ультранаціоналістичних організацій провели у п’ятницю протест проти урядової політики щодо Косова біля храму Св. Сави в Белграді. Перед цим поліція не дозволила їм пікетувати в центрі столиці офіційні приміщення президента Томислава Николича. Пікетувальники носили сербські й російські прапори та транспаранти «Ніколи кордон, Косово – це Сербія» й «Томиславе, де твоя присяга». Промовці погрожували смертю кожному, хто визнає Косово.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG