Доступність посилання

ТОП новини

Новий Кодекс дозволяє уникати карального підходу до неповнолітніх


Майже 14 тисяч правопорушень вчинили неповнолітні у 2012 році. І хоч, за словами правоохоронців, рівень підліткової злочинності поступово зменшується, проблема залишається дуже гострою.





Україна змінює підходи до підліткової злочинності, запроваджуючи нову Інструкцію діяльності підрозділів кримінальної міліції у справах дітей та усіх правоохоронних органів. Основний акцент ставиться на запобігання правопорушень, заявив в ефірі програми «Ми разом» начальник управління кримінальної міліції у справах дітей МВС Олексій Лазаренко.

«Три тисячі співробітників кримінальної міліції у справах дітей будуть спілкуватися з дітьми у школах через гру, через казку. Славко Хоробрик, казковий хлопчик, який мріє стати міліціонером, розповідатиме дітям про небезпечні ситуації, яких слід уникати, про те, чого не слід робити», – запевнив Лазаренко.

Наркозалежність – не причина ставити дитину на облік у міліції

Відтепер з переліку категорій дітей, яких ставлять на профілактичний облік, вилучено наркозалежних неповнолітніх. Це, за словами начальника управління кримінальної міліції у справах дітей МВС, забирає підґрунтя для шантажу недобросовісними правоохоронцями батьків, що мають таку проблему зі своєю дитиною.

«Це проблема сім’ї, а не міліції. Дитину треба лікувати… А наші громадяни стикаються з таким видом шахрайства, коли батькам телефонують і кажуть: «ми знаємо, що ваш син чи ваша дитина наркоман». Ми можемо відкрити кримінальне провадження або поставити на облік. Але ви можете вирішити це питання за якісь гроші. От ми й презентували цю інструкцію, щоб і громадяни і правоохоронці знали, що співробітник міліції не може такого робити», – сказав Олексій Лазаренко.

Половина усіх підлітків, які були в колонії, знову скоюють злочини

Майже 53% неповнолітніх, які відбувають покарання у виправних колоніях, потрапили в ув’язнення за скоєння повторних злочинів.

На думку опитаних Радіо Свобода молодих киян, це свідчить про те, що у колоніях «не виправляють» і є необхідність запроваджувати альтернативні методи покарання, наприклад, громадські роботи.

Новий Кримінальний процесуальний кодекс передбачає можливості уникнути карального підходу до неповнолітнього, зокрема через примирення сторін й припинення кримінального провадження.


  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG