Доступність посилання

ТОП новини

Чи розблокує Янукович Верховну Раду?


Київ – Керівникам фракцій Верховної Ради у п’ятницю так і не вдалося домовитися про розблокування роботи парламенту. Опозиція продовжує наполягати на персональному голосуванні народних депутатів. Депутати фракції УДАРу зібралися провести у залі парламенту ще одні вихідні. А у фракції Партії регіонів наголошують, що не дозволять говорити із собою мовою ультиматумів.

Наступне пленарне засідання Верховної Ради заплановане на вівторок, 19 лютого. Але його відкриття досі залишається під сумнівом. Лідер фракції регіоналів Олександр Єфремов констатував у п’ятницю, що на черговій нараді у спікера парламенту Володимира Рибака депутати знову ні про що не домовилися.

Як розповів Олександр Єфремов, народні обранці намагалися дійти згоди стосовно п’яти пунктів: меморандуму про взаєморозуміння, порядку денного сесії на наступний пленарний тиждень, тексту заяви про євроінтеграцію України, про постійні делегації Верховної Ради у міжнародних організаціях, а також про входження депутатів до парламентських комітетів. Із жодного із пунктів домовленості немає.
Крім пропозиції – вмикайте сенсорну кнопку, яка у моєму розумінні не забезпечує персонального голосування, ми нічого не чуємо
Олександр Єфремов

«Ми із представниками опозиції не домовилися. З їхнього боку, крім пропозиції – вмикайте сенсорну кнопку, яка у моєму розумінні не забезпечує персонального голосування, ми нічого не чуємо. І взагалі ця кнопка сумнозвісна стає моветоном у нашому парламенті. Тобто люди ведуть боротьбу за щось, що не є реальністю, але дає їм змогу про це говорити», – констатував Олександр Єфремов.

Тим часом лідер фракції УДАР Віталій Кличко наголосив, що персональне голосування – не лише цілком реальна вимога, це є обов’язком народного депутата за Конституцією. І, як запевнив Кличко, його депутати відступати не збираються.

«Наша позиція дуже принципова. Ми увесь цей час, більш ніж 10 днів, стояли і вдень, і вночі. І таким чином ми хочемо показати – наскільки принципове це питання. Звернути на нього увагу і відстояти. Ми залишаємося у сесійній залі і на вихідні», – пообіцяв Віталій Кличко.

«Їм немає що розглядати у парламенті»

Раніше депутати від фракцій «Батьківщина» і «Свобода» обіцяли приєднатися до блокування парламенту. Водночас Арсеній Яценюк звинуватив у тому, що Верховна Рада не працює, фракцію Партії регіонів.

«Їм немає що розглядати у парламенті. А ті законопроекти, які вони збираються розглядати, не можуть набрати необхідної кількості голосів навіть у самій Партії регіонів. Це стосується, зокрема, закону щодо підвищення цін і тарифів на електроенергію. Це стосується законів про зменшення витрат держбюджету на соціальні виплати, бо їм потрібно отримати кредит Міжнародного валютного фонду. Це стосується низки законопроектів, які тиснуть на малий і середній бізнес, точніше, дотискують уже», – вважає Арсеній Яценюк.

За законом, якщо протягом 30 днів Верховна Рада не починає роботу, то у Президента з’являється конституційне право розпустити парламент. Про це нагадав Олександр Єфремов. І, за словами Єфремова, скористатися цим правом чи ні – вирішувати Вікторові Януковичу.
Юристи по-різному оцінюють ситуацію
Олександр Єфремов

«Юристи по-різному оцінюють ситуацію. Одні кажуть, що сьогодні Рада не почала працювати, тому 30-денний термін не включений. А інші кажуть, що все одно 30 днів відраховуються», – зазначив Олександр Єфремов.

Слово за Януковичем

Як констатує політолог Олексій Голобуцький, саме від Президента Януковича тепер залежить усе: не лише розпуск чи нерозпуск Верховної Ради, а й можливе силове розблокування парламенту – те, що в попередньому скликанні регіонали не один раз і при тому успішно здійснювали. А санкцію на розблокування, за його словами, може дати провладним депутатам, якщо забажає, одна-єдина людина – не Володимир Рибак, не Михайло Чечетов, не Олександр Єфремов…
Сумніваюся, що мажоритарники будуть грудьми стояти – вибивати депутатів-опозиціонерів
Олексій Голобуцький

«Все не так просто буде це зробити (силову акцію – ред.). Тому що це – не минулий парламент, багато мажоритарників. І я сумніваюся, що мажоритарники будуть отак-от прямо грудьми стояти – вибивати депутатів-опозиціонерів… Тим більше, ми зараз намагаємося домовитися з МВФ, асоціація і так далі… І тому ще раз показати, як зневажають правами меншості, це буде не на користь нашій владі. І в принципі не повинно бути силової акції», – прогнозує політолог.

Друга сесія Верховної Ради України VII скликання не може відкритися з 5 лютого.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG