Доступність посилання

ТОП новини

Чемпіонат світу з українським акцентом


Юлія Джима, Валя Семеренко, Олена Підгрушна, Віта Семеренко — українська четвірка призерок світової першості
Юлія Джима, Валя Семеренко, Олена Підгрушна, Віта Семеренко — українська четвірка призерок світової першості
У чеському Новому Месті-на-Мораві завершився чемпіонат світу з біатлону — найуспішніший для української команди за більш як десять років. Жіноча частина збірної перевиконала найамбітніші плани і опинилася на чолі медальної класифікації разом з елітарними командами Норвегії і Франції.

Поруч із цьогорічним чемпіонатом можна поставити лише світову першість, яка 1999 року відбулася одразу в двох біатлонних центрах — фінському Контіолахті і норвезькому Голменколлені. Власне, головне змагання того сезону мало відбуватися лише у Фінляндії, та через лютневі морози частину гонок довелося перенести на березневий етап Кубка світу.

У Контіолахті та Голменколлені у скарбничці збірної України було п’ять нагород — три «золота» і по одній срібній та бронзовій медалі. Формально результат з минулого століття кращий, ніж теперішній: у Новому Месті українки вибороли одне «золото», одне «срібло» і три «бронзи».

Але є одна суттєва відмінність: майже всі успіхи 1999 року записала до свого активу тодішня прима не лише українського, а й світового біатлону Олена Зубрилова — вона виграла гонку переслідування, індивідуальну гонку, мас-старт і була третьою в спринті. Лише в гонці з масовим стартом компанію їй склала Олена Петрова, яка стала срібною призеркою.

Теперішній успіх — це насамперед командне досягнення, адже нагороди першості світу отримали чотири провідні українські біатлоністки.

Повний комплект нагород — на десерт

До когорти призерок світової першості в класичній індивідуальній гонці долучилася Валя Семеренко. Надто ранній, третій стартовий номер не спонукав до надмірного оптимізму, адже понад сто суперниць виходило на дистанцію, вже знаючи графік Валі.

До того ж, уже на першій стрільбі лежачи Семеренко додала до свого часу хвилину, коли не закрила одну мішень. Втім, саме після того промаху Валя опанувала себе, заспокоїлася і спромоглася вразити наступні 15 цілей.

Після довгого періоду чекання з’ясувалося, що тільки норвежка Тура Берґер і німкеня Андреа Хенкель спромоглися випередити українку, і Валя Семеренко приєдналася до сестри Віти і Олени Підгрушної, які вже мали медалі Нового Места.

Ще одна призерка — Юлія Джима з’явилася наприкінці чемпіонату, коли українки стали другими в естафеті. Лише норвежки на чолі з неперевершеною Берґер змогли випередити команду в синьо-жовтих комбінезонах, третіми сенсаційно стали італійки. Позаду залишилися росіянки, німкені, француженки — фаворити естафетних перегонів серед жінок.

Про останнє коло естафети капітан збірної України Олена Підгрушна розповіла на прес-конференції переможниць.

«Йдучи на «стійку» другою, краєм ока побачила табло і знала, що за мною ще троє йде. Одного разу промахнулася, але чула, що й інші «мажуть» і зрозуміла, що шанс є. На останнє коло ми пішли втрьох, і боротьба була божевільною», — нагадала Підгрушна.

Медальний залік чемпіонату світу з величезним відривом виграли норвежці — вісім золотих, дві срібних і одна бронзова медалі. Другими стали французи — одне «золото» і чотири «срібла», третьою стала команда України — по одному «золоту» і «сріблу», три «бронзи».

Ще одну золоту медаль чемпіонату в останній день змагань принесла команді Білорусі Дарія Домрачева, а взагалі без найдорожчого металу залишилися Німеччина і Росія — країни, які за популярністю і фінансовими можливостями біатлону набагато випереджають усіх конкурентів.

Футбольні загадки єврокубків

Чотири українські футбольні команди провели перші матчі плей-оф євротурнірів, і жодний із цих клубів не потішив своїх прихильників перемогою.

Донецький «Шахтар» і дортмундська «Боруссія» на три тижні відклали визначення учасника чвертьфіналу Ліги чемпіонів. Найкращого в цій парі визначить матч-відповідь, який відбудеться в Німеччині 5 березня.

Поєдинок, який відбувся в середу в Донецьку, завершився внічию з рахунком 2:2. Гірники двічі виходили вперед, але гості змогли відігратися.

Срна відкрив рахунок чудовим ударом зі штрафного на 31-й хвилині, але наприкінці першого тайму Левандовськи скористався неузгодженими діями захисників «Шахтаря». На 68-й хвилині Дуґлас Коста, який вийшов на заміну, знову вивів гірників уперед, та остаточний рахунок на 87-й хвилині встановив Хуммельс – він зіграв головою після подачі кутового.

Жодний український учасник футбольної Ліги Європи також не зміг перемогти в першому матчі 1/16 фіналу.

«Динамо», яке приймало французький «Бордо», попри тотальну перевагу задовольнилося нічиєю з рахунком 1:1. «Металіст» в Англії зіграв з «Ньюкаслом» унічию 0:0. «Дніпро» в засніженому швейцарському Базелі програв місцевому футбольному клубу з рахунком 0:2.

Матчі-відповіді в Лізі Європи відбудуться 21 лютого. Навіть «Дніпро» ще має шанси відігратися, але всім трьом клубам доведеться докласти чимало зусиль.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG