Доступність посилання

ТОП новини

Суд над Тимошенко у справі Щербаня не буде справедливий (європейська преса)


Прага – Європейська преса продовжує стежити за підготовкою Генпрокуратурою України нового судового процесу над колишнім Прем’єр-міністром і лідером опозиції Юлією Тимошенко. Оглядачі вважають, що не варто очікувати від нинішньої влади в Києві якогось справедливого судового рішення щодо Юлії Тимошенко навіть у, здавалося б, кримінальній справі про вбивство. А деякі аналітики попереджають, що судовий прецедент у цій справі загрожує всій українській політичній еліті, яка може після цього постати такою, що «не просто накопичувала первинний капітал у 90-і, а була звичайною зграєю бандитів, злодіїв та вбивць». Президенти Польщі й Литви заявили у Вільнюсі в суботу, як інформують газети, що сподіваються на підписання тут у листопаді цього року угоди між ЄС та Україною.

Новий суд над Тимошенко в Києві у справі про вбивство політика й бізнесмена з Донецька Євгена Щербаня лише готується, як пише швейцарська Neue Zürcher Zeitung, але вже тепер видно, що цей процес «сумнівний». І не лише тому, що не зовсім зрозумілі дії підсудної щодо попередніх допитів свідків, а й з тієї явної причини, що влада Президента Януковича має безпосередній вплив на перебіг судових дій щодо Тимошенко та зацікавлена у цьому, коли організовує політичний, пропагандистський підтекст цього «некоректного дійства». Видання зі Швейцарії робить висновок, що вже тепер стає явним: зацікавленість влади Президента Януковича у цьому процесі означає такий перебіг майбутнього суду, коли від нього навряд чи можна очікувати якоїсь коректності чи справедливості.

Російська «Независимая газета» не виключає, що Юлію Тимошенко вже незабаром переведуть з лікарні до в’язниці, щоб таким чином уможливити її транспортування до суду в Києві. Видання також звертає увагу на новий поворот у діях адвокатів Тимошенко, коли ті ініціюють після допитів у київському суді перших свідків у справі про вбивство Євгена Щербаня подання до Генпрокуратури про вину в замовленні та організації вбивства Петра Кириченка, бізнес-партнера і помічника колишнього прем’єра Павла Лазаренка. Одні експерти, яких цитує газета з Москви, кажуть про «практичну неможливість» довести вину підозрюваної Юлії Тимошенко у цій справі, інші ж попереджають, що ув’язнення Тимошенко державою у цій справі може перетворити всю українську політичну еліту на злочинців. Бо суспільство матиме право запитати, як стверджує український аналітик Сергій Висоцький, «а чому лише одна Тимошенко?». І тоді цим вироком сама держава заперечить історичну неминучість первинного нагромадження капіталу та скаже, що всі дії у цьому напрямку в середині 90-х були злочинами, «а ти, дорога наша еліто, – просто зграя бандитів, злодіїв і вбивць». На думку згаданого аналітика, все повернеться тоді на 20 років назад.

Польська Gazeta Wyborcza інформує про переговори у Вільнюсі минулої суботу між президентом Польщі Броніславом Коморовським та його литовською колегою Далею Ґрібаускайте. Йшлося тут про спільні інтереси двох країн у зміцненні європейської демократії та про спільні історичні дії двох народів у боротьбі проти російського царизму під час повстання 1863 року, в якому на боці поляків та литовців брали участь і українці. Польське видання цитує керівників двох сусідніх держав, які наголосили на історичній спільності інтересів обох народів у їхній спільній боротьбі за демократію та незалежність. Газета з Варшави також зауважила, що Коморовський і Ґрібаускайте мали розмову про початок головування Литви в ЄС у другому півріччі 2013 року та про порядок денний листопадового саміту ЄС у Вільнюсі, де, як вони очікують, буде підписано Угоду про асоціацію й зону вільної торгівлі між ЄС і Україною.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG