Доступність посилання

ТОП новини

Президенти Польщі і Словаччини вмовлятимуть Януковича прислухатися до думки ЄС


Зустріч Віктора Януковича та Броніслава Коморовського у 2011 році
Зустріч Віктора Януковича та Броніслава Коморовського у 2011 році
Варшава – Президент Віктор Янукович вирушає у середу до Польщі. У мальовничому курортному містечку Вісла, що на півдні країни, він зустрінеться з двома президентами: польським Броніславом Коморовським та словацьким Іваном Ґашпаровичем. Голови сусідніх з Україною держав розмовлятимуть із Януковичем про європейську інтеграцію України, а передусім про підготовку до саміту Україна – ЄС.

Броніслав Коморовський висловлює жаль, що домовленості, яких Україні вдалося досягнути у переговорному процесі про асоціацію з ЄС, залишаються на папері. Щоб впровадити їх у життя, наголошує польський президент, залишилося небагато – підписати важливий для української держави договір.

Розмірковуючи над цими питаннями, Коморовський в розмові з Польським радіо говорив про кроки, які мусить зробити Київ, щоб Євросоюз повірив у щирість європейських прагнень України.

«Ми будемо розмовляти, переконуючи українського гостя, щоб він виконав низку жестів, які підтверджували б його прагнення наблизити Україну до західного світу й збільшували шанс на підписання договору про асоціацію України з ЄС на саміті, що відбудеться в листоподі цього року у Вільнюсі», – сказав Коморовський.

Коморовський пояснює, що саме повинен зробити Янукович, щоб Євросоюз погодився на підписання умови про асоціацію. «Я переконуватиму, так як переконував рік тому, коли отримав певні обіцянки, щоб Янукович зробив жест, який може вплинути на багатьох людей західного світу. Я маю на увазі вирішення складних проблем, принаймні часткове вирішення проблем політичних конкурентів, які сьогодні перебувають в ув’язненні. Йдеться, наприклад, про пана Луценка, екс-міністра внутрішніх справ», – говорить Коморовський.

За словами польського президента, ще два роки тому мало хто вірив в успішне завершення переговорів ЄС з Україною щодо умов асоціації. Тому, вважає він, з Януковичем варто говорити, зокрема, і для того, щоб підтримати проєвропейські сили в Україні.

Нові сумніви ЄС щодо щирості Януковича

На думку ж Павла Залевського, депутата Європейського парламенту, голови Польсько-українського форуму, Європейський Союз, зокрема, і Польща, мають новий привід для занепокоєння у справі євроінтеграції України.

За словами Залевського, польські політики неабияк здивовані гострою критикою європейських енергетичних структур, що останнім часом лунає з вуст Януковича.

«Я запитую – яка політична причина критики Енергетичного співтовариства? Може, причина в тому, що Президент Янукович вирішив вийти з енергетичного співтовариства? Вихід з Енергетичного співтовариства підважує договір про вільну торгівлю, а якщо нема договору про вільну торгівлю, то нема угоди про асоціацію з ЄС. Це безпосередні наслідки», – говорить Залевський.

Голова польсько-українського форуму каже, що під час візиту Януковича до Польщі він хотів би почути думку українського Президента про те, чи Україна залишатиметься членом Енергетичного співтовариства.

Залевський застерігає, що європейська та українська громадські думки повинні усвідомлювати, наскільки серйозними можуть бути наслідки критичних виступів Януковича щодо спільної європейської енергетичної політики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG