Доступність посилання

ТОП новини

Журналіст звернувся до Страсбурзького суду, щоб одержати дані про Межигір’я


Сергій Лещенко
Сергій Лещенко
Київський журналіст, заступник головного редактора інтернет-видання «Українська правда» Сергій Лещенко звернувся до Європейського суду з прав людини, щоб захистити право на доступ до інформації про купівлю – продаж земельної ділянки у Межигір’ї.

Лещенко пояснив, що має намір оскаржити в європейському суді рішення українських судів різних інстанцій, які відмовили йому у праві на інформацію про Межигір’я, де живе Президент Віктор Янукович. За словами журналіста, він має право на отримання цієї інформації, згідно з положеннями закону України про доступ до публічної інформації.

«У 2010 році я дізнався, що ця ділянка потрапила у приватну власність до Президента. Вона була вказана у декларації про доходи Януковича. Я звернувся до Вишгородської районної адміністрації як розпорядника цієї ділянки, з проханням – повідомити, за яку ціну придбав Янукович цю ділянку. Я отримав відмову, отримав відмови і на повторні запити. Потім ми ходили до суду і програли три суди різних інстанцій в Україні. Відповідно, тепер подаємо до європейського суду», – заявив Лещенко.

У позові Лещенка до Страсбурзького суду йдеться про захист його права на отримання інформації, в доступі до якої йому відмовляють українські суди, посилаючись на те, що захищають приватне життя Президента України, каже Лещенко.

Юридичний супровід у справі журналістові надають фахівці Інституту медіа права, який аналізує виконання судами і чиновниками виконання положень закону «Про доступ до публічної інформації».
XS
SM
MD
LG