Доступність посилання

ТОП новини

Кримські регіонали відбирають посади у «нелояльних» кримських татар


Лідер фракції «Курултай-Рух» Рефат Чубаров
Лідер фракції «Курултай-Рух» Рефат Чубаров
Сімферополь – У середу Верховна Рада Криму, попри протести фракції «Курултай-Рух», звільнила заступника голови Меджлісу Ремзі Ільясова з посади керівника Постійної комісії з питань міжнаціональних відносин і проблем депортованих громадян. Представники Партії регіонів не приховують, що це проходить в рамках витискання з органів влади висуванців Меджлісу. Після цієї відставки усі без винятку посади в кримському парламенті потрапили під контроль провладної більшості.

Спікер кримського парламенту регіонал Володимир Константинов не пояснив причини свого рішення зробити подання на звільнення Ремзі Ільясова з посади голови Постійної комісії з питань міжнаціональних відносин і проблем депортованих громадян. Ільясов вважався впливовим висуванцем Меджлісу і очолював цю комісію з 2006 року.

Але член президії кримського парламенту, регіонал Рустам Теміргалієв пояснив причину цієї кадрової зміни на прес-конференції напередодні. Він заявив, що на владних посадах працюватимуть лише «професійно підготовлені» кримські татари, які «виявляють свою лояльність до діючої влади та готові до конструктивного діалогу». За його словами, цим звільненням кадрові перестановки не завершаться, зміни посадовців-кримських татар триватимуть на різних рівнях влади.

Незадовго до цього своїх посад позбулися інші висуванці Меджлісу – голова Рескомнацу автономії Едем Дудаков і голова сімферопольського відділу у справах депортованих громадян Бекир Дудаков. У владних кулуарах обговорюють також можливу відставку віце-прем’єра Азіза Абдуллаєва, якого теж рекомендував Меджліс.

«Тушку» виключили з фракції, але в президентську Раду представників не взяли

Спікер місцевого парламенту Володимир Константинов про інші кадрові зміни не говорив, лише зазначив, що це подання робить після численних консультацій.
Рефат Чубаров
Рефат Чубаров

«Жодних консультацій із фракцією «Курултай-Рух» не було!» – заперечив спікеру лідер цієї фракції Рефат Чубаров.

Він попередив: якщо влада тиснутиме на меншість та ігноруватиме її думку, то це спокою суспільству не додасть.
Ігнорування прав меншості – це шлях у глухий кут!
Рефат Чубаров

«Ігнорування прав меншості – це шлях у глухий кут!», – заявив Рефат Чубаров. За його словами, звільнення Ільясова є «черговою спробою руйнування єдності кримськотатарського народу». На думку Чубарова, влада вишукує серед кримських татар «слабких людей».
Енвер Абдураїмов
Енвер Абдураїмов

Таким він вважає 39-літнього члена фракції «Курултай-Рух», підприємця Енвера Абдураїмова. Той, попри думку Меджлісу, погодився посісти крісло, що звільнилося, хоч, зрештою, і поплатився за це місцем у фракції.

У січні Енвер Абдураїмов також потрапив у скандальну ситуацію, коли заявив на телебаченні, що кримські татари наполовину самі винні у тому, що їх депортували. Тоді ж частина делегатів Курултаю зажадала позбавлення його делегатських повноважень.

Після позитивного для нього голосування, Енвер Абдураїмов назвав позицію фракції «Курултаю-Руху» «неконструктивною» і заявив про свою лояльність до влади.

«Я не збираюся займатися політикою, як мої колеги у фракції. Сьогодні я готовий працювати і з Радою міністрів, і з правлячою партією, і з усіма механізмами влади, які існують у Криму – заради проблем депортованих», – зазначив Енвер Абдураїмов.

Водночас, неочікувано проти призначення Абдураїмова на посаду керівника комісії висловилася Рада представників кримськотатарського народу при Президентові України, сформована з діячів провладної антимеджлісівської опозиції в національному русі. Її голова, депутат-регіонал Лентун Безазієв зазначив, що той «своїми заявами про депортацію образив і принизив власний народ» і тепер «не зможе дивитися кримським татарам в очі».
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG