Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» програв у Стокгольмі справу ціною майже 4 мільярди доларів


Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» програла спір на 3,9 мільярда доларів італійському трейдеру Italia Ukraina Gas (IUGAS).

Стокгольмський арбітраж зобов’язав «Нафтогаз» виконати контракт із італійською компанією від 24 грудня 2003 року й поставити їй 13,1 мільярда кубометрів газу за цінами 2003 року – $110 за тисячу кубометрів.

Як ідеться в документі, що його публікує «Комерсант-Україна», у Росії «Нафтогаз» зараз купує паливо за 416 доларів за тисячу кубометрів. Таким чином, виконання рішення Стокгольмського суду загрожує компанії втратами на суму 3,9 мільярда доларів.

Суд також зобов'язав «Нафтогаз» заплатити італійському газотрейдеру штраф у розмірі 12,7 мільйона доларів за затримку поставок.

Контракт між IUGAS і «Нафтогазом» передбачав, що газ постачатиметься з 1 січня 2004 до 31 грудня 2013 року в обсязі 1,3 мільярда кубометрів на рік на умовах доставки в пункт прийому Великі Капушани на українсько-словацькому кордоні.

Офіційно в IUGAS і «Нафтогазі» рішення суду не коментують. Зараз у «Нафтогазі» готують зустрічний позов, інформує видання.
XS
SM
MD
LG