Доступність посилання

ТОП новини

Тиск на українські ЗМІ перед самітом Україна-ЄС (європейська преса)


Прага – Європейські газети пишуть про свої очікування від саміту Україна-ЄС 25 лютого в Брюсселі. Преса також інформує про зустріч у четвер українського Президента Віктора Януковича з президентами Польщі та Словаччини – Броніславом Коморовським та Іваном Гашпаровичем – на польському курорті Вісла, де головна тема також саміт у Брюсселі й необхідність поступок України на користь євроінтеграції. Тим часом український мільярдер Пінчук каже, що він поки що одинокий серед західних мільярдерів-філантропів, бо, як виглядає, його українські колеги-олігархи готові жертвувати лише дещицю зі своїх багатств. Крім цього, європейські оглядачі звертають увагу на зростання тиску влади у Києві на українські ЗМІ – УНІАН і телеканал «Інтер».

Оглядач брюссельського видання EUObserver Ендрю Реттман пише у четвер про посилення тиску української влади на українські ЗМІ напередодні саміту Україна-ЄС 25 лютого. Він наголошує, що «штат українського агентства УНІАН перебуває у кризі, бо його власник мільярдер Ігор Коломойський планує закрити його чи ж посилити цензуру видання, щоб задобрити Президента Віктора Януковича» з метою збереження свого бізнесу в Україні. Йдеться про протести журналістів УНІАН проти «підриву авторитету агентства його босами». Ситуація з УНІАН викликала обурення західних журналістів. Також викликає занепокоєння, як пише Ендрю Реттман, ситуація довкола українського телеканалу «Інтер», коли його власника Валерія Хорошковського нібито примусили продати канал іншому українському олігархові, Дмитрові Фірташу, та під контроль глави Адміністрації Президента України Сергія Льовочкіна. Також на каналі стався, фактично організований владою, провал політичного шоу «Справедливість», яке мало критичну направленість проти влади, пише видання. Дипломати розповіли EUObserver , що колишній власник «Інтеру» Валерій Хорошковський «втік до Монако і боїться їхати додому через можливий арешт у Києві та фабрикуванні проти нього звинувачення у фінансових порушеннях».

Польська Gazeta Wyborcza розмірковує над тим, чи вдасться польському та словацькому колегам, президентам Коморовському і Ґашпаровичу, переконати у четвер на польському курорті Вісла українського Президента Віктора Януковича піти назустріч ЄС у поліпшенні ситуації в українській юстиції, звільненні з ув’язнення лідерів української опозиції з метою підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Газета також інформує про саміт у четвер у Ґданську (Польща) 12 міністрів закордонних справ країн ЄС (Швеція, Словаччина, Чехія, Угорщина, Данія, Фінляндія, Естонія, Литва, Польща, Латвія, Ісландія, Норвегія), де йтиметься про нові кроки ЄС у політиці «Східного партнерства». Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський повідомив, що на саміті «дванадцятки» обговорюють проблеми спільного ринку, енергетики, посилення співпраці в рамках «Східного партнерства» з Україною, Вірменією, Азербайджаном, Грузією, Молдовою та Білоруссю. Сікорський також наголосив, що «бюджет цієї програми співпраці складає нині півтора мільярда євро і в Брюсселі розраховують вже у 2013 році значного успіху з підписанням угоди з Україною та підготовки відповідних угод з іншими членами «Східного партнерства».

У своїй розмові з лондонською Financial Times український олігарх Віктор Пінчук поділився планами своєї участі в світовому клубі мільярдерів-філантропів The Giving Pledge («Клятва дарування»). Пінчук сподівається, що пожертва половини з його понад 4 мільярдів (у доларах США) статків «допоможе будувати справедливу Україну». Пінчук також висловив надію на більшу увагу цього клубу з понад ста мільярдерів (500 мільярдів доларів статків загалом) до України, де становище 46 мільйонів українців залишається «жалюгідним», гине освіта, пенсійна система ледь животіє, коли до 15 мільйонів українців-пенсіонерів отримують пенсії в межах 100-200 доларів на місяць. Йдеться також про відсутність в Україні «соціальної мобільності», придушення владою і купкою олігархів середнього і малого бізнесу, розгул корупції і бюрократії. Експерти зауважують, що в Україні 20 найбільших бізнесменів контролюють п’яту частину ВВП та більше половини експорту. Такі багаті олігархи, як Рінат Ахметов (до 16 мільярдів доларів), Дмитро Фірташ, який контролює прибуткові галузі хімії, газу, виробництва титану, поки що не бажають відгукуватися на ініціативи The Giving Pledge так, як, наприклад, Віктор Пінчук. Представники Ріната Ахметова лише повідомили про повагу до «Клятви дарування» та про те, що до кінця 2012 року цей олігарх витратив на благодійництво в Україні до 400 мільйонів доларів США.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG