Доступність посилання

ТОП новини

Міністр енергетики заявив, що ЄС підтримає Україну щодо газу


Міністр енергетики і вугільної промисловості Едуард Ставицький, який перебуває сьогодні з візитом до інституцій Європейського Союзу у Брюсселі напередодні саміту Україна – ЄС 25 лютого, заявив, що Євросоюз підтримає Україну в її домаганні мати дешевший газ.

Після зустрічі з єврокомісаром із питань енергетики Ґюнтером Еттінґером він заявив: «Було визначено щодо підтримки України в намаганні змінення ціни на газ із огляду на те, що ми тягнемо це ярмо у вигляді контракту, несправедливої ціни вже протягом трьох років. До цього це були тільки декларації, а зараз нам запропоновані деякі механізми стосовно цього питання. Це буде відображено в декларації, яка буде підписана 25 лютого з участю Президента України, а також президента Європейської ради».

Крім того, міністр запевнив, що Україна не відмовилася від ідеї тристороннього газотранспортного консорціуму для управління українською газотранспортною системою з участю ЄС і Росії.

«Щодо перемов про консорціум, я ще раз повторюю, що ми ведемо перемови не з точки зору створення консорціуму, а з точки зору здешевлення, а також справедливої ціни на природний газ. І ми ведемо перемови не тільки з нашими російськими колегами, але також із нашими європейськими колегами», – наголосив він.

«Ведучи перемови з нашими колегами з Європейського Союзу, з Росією, ми наполягаємо на тому, щоб ставлення до нашої держави було справедливим, враховуючи стратегічну ознаку нашої газотранспортної системи», – заявив Едуард Ставицький.

Як повідомили в Міненерговугілля, у планах перебування міністра у Брюсселі є також його зустріч із генеральним секретарем Енергетичної хартії Урбаном Руснаком.

Крім того, «сторони планують обговорити питання диверсифікації поставок газу з країн ЄС, використання газотранспортної системи, а також перспективи збільшення видобутку власних вуглеводнів на території України», мовиться в повідомленні.

Енергетичні питання будуть одними з головних на саміті Україна – ЄС, який має відбутися 25 лютого. Єврокомісар із енергетики Ґюнтер Еттінґер теж братиме участь у ньому.

Останнім часом оглядачі висловлювали припущення, що Україна відмовилася від ідеї тристороннього консорціуму для управління своєю ГТС і тепер хоче створити двосторонній тільки з Росією.
XS
SM
MD
LG