Доступність посилання

ТОП новини

Не треба сходити з розуму разом із Європою – Бенюк


Прага – Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch і 22 організації з України звернулися до керівництва Євросоюзу з проханням закликати на саміті Україна-ЄС 25 лютого владу України забезпечити уникнення дискримінації гомосексуалістів та інших сексуальних меншин у державі та захистити ці меншини від брутальних атак з боку гомофобних організацій та груп. У листі йдеться про розгляд парламентом гомофобних законопроектів про заборону пропаганди сексуальних меншин в Україні. Лист також критикує позицію з цього приводу ВО «Свобода» у Верховній Раді.

Human Rights Watch й інші автори цього листа вважають, що такі законопроекти у Верховній Раді, як за номером 1155, проект закону про заборону пропаганди сексуальних стосунків серед дітей, та проект 0945, із поправками до законодавства стосовно захисту прав дитини на безпечний інформаційний простір, «неприйнятні для країни, яка прагне до глибших стосунків з Європейським Союзом». Лист закликає ЄС заявити на саміті 25 лютого керівництву України, що «дискримінація стосовно лесбійок, геїв, бісексуалів і трансгендерів (ЛГБТ) не повинна мати місця в країнах-сусідах ЄС».

Так, один із захисників прав сексуальних меншин і керівник центру ЛГБТ в Києві Олена Шевченко каже, що законопроект про безпечний інформаційний простір для дітей у Верховній Раді немає нічого спільного з дітьми.

«Офіційна назва цього проекту закону – «Про безпечний інформаційний простір для дітей». Але з дітьми та інформаційним простором він не має нічого спільного. Там мовиться конкретно про заборону будь-якої позитивної інформації, котра стосується ЛГБТ-людей. Це можуть бути летючки, дослідження, це можуть бути інтерв’ю, які ми даємо пресі, а також наші публічні акції».

Бенюк пояснює нападки на партію «Свобода» її політичним успіхом

У листі до керівництва ЄС Human Rights Watch та понад 20 підписантів із України відзначається, що в останні місяці активісти із захисту прав гомосексуалістів в Україні зазнавали нападів з боку неонацистських і націоналістичних груп, а ВО «Свобода», представники котрої є депутатами Верховної Ради, публічно підтримали ці атаки.

Один із лідерів ВО «Свобода», заступник голови партії, Богдан Бенюк, який є членом комітету Верховної Ради з прав людини, національних меншин і міжнаціональних стосунків, сказав Радіо Свобода, що не згоден із вимогами ЄС і правозахисників щодо інформування українських дітей про сексуальні меншини, а нападки на партію пояснює її політичним успіхом.

«Свобода» займає зараз лідируючі позиції на правій стороні. І тому-то всі горіхи потрапляють на нас. І мені приходить, наприклад, на комітет у Верховній Раді, від європейської організації те, що у нас в Україні повинен змінитися закон, де у нас на телебаченні заборонено показ цих речей відкрито, які дітям не дозволяють там розповідати про гомосексуалізм, по лесбійство і так далі. Так, європейці звертаються до нас і кажуть, що це ми порушуємо закон європейський, що діти повинні вільно вибирати ці речі. У кожної країні є певний ряд своїх речей, релігійні традиції, якісь загальноприйняті речі. Але ж ми не будемо дивитися, що Європа сходить з розуму! Що сходити з розуму разом із Європою? Нехай вона собі сходить!» – заявив Богдан Бенюк.

Відомо, що близько 40 депутатів ПАРЄ закликали Верховну Раду в Києві відхилити законопроект про заборону пропаганди гомосексуалізму в Україні у другому читанні. Міністр закордонних справ України Леонід Кожара прогнозує, що закон, який забороняє дискримінацію гомосексуалістів, буде ухвалений в Україні.

Напередодні Human Rights Watch і ООН вже закликали Україну дотримуватися прав сексуальних меншин у себе вдома та припинити їхнє переслідування і напади на них гомофобних організацій і груп.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG