Доступність посилання

ТОП новини

Київрада не захотіла просити Кабмін передати Гостиний двір у комунальну власність


Київська міська рада не підтримала ініціативи опозиції щодо передачі будівлі Гостиного двору з державної в комунальну власність.

За цю пропозицію на засіданні Київради в четвер проголосували 56 депутатів за 61 необхідного.

Автором проекту цього рішення виступила лідер фракції «БЮТ-Батьківщина» Тетяна Меліхова. Вона також повідомила, що опозиція підготувала проект рішення про скасування передачі землі під Гостиним двором «Укрреставрації» для реконструкцію будівлі. Проте цей проект не пройшов розгляду в комісіях Київради, тому його планують винести на наступне засідання.

«Укрреставрація» проводить реконструкцію Гостиного двору під торговельно-офісний центр з гостьовою стоянкою. У відповідь на плани влади зробити у Гостиному дворі торговельний центр і частково його перебудувати київські активісти проводять акції протесту.

Цього понеділка біля Гостиного двору сталися чергові сутички активістів, які намагаються перешкодити реконструкції і частковій перебудові будівлі, з правоохоронцями. За різними даними, були затримані від 30 до 40 людей, зокрема і народні депутати.

Після того, як Кабінет Міністрів виключив будівлю Гостиного двору з переліку пам’яток архітектури, які перебувають під охороною держави, Міністерство культури внесло її до переліку пам’яток містобудування місцевого значення. Міністерство культури наполягає, що нинішня будівля, відома як Гостиний двір, не має історичної цінності, бо є сучасною реконструкцією: фактично зруйновану за радянських часів первісну будівлю ХІХ століття значно перебудували у 1980–82 роках.
XS
SM
MD
LG