Доступність посилання

ТОП новини

Євробаскет-2015 у Дніпропетровську: потужні інвестиції чи шкурний інтерес?


Дніпропетровськ – Дніпропетровщина розпочинає готуватись до прийому матчів Чемпіонату Європи з баскетболу Євробаскет-2015, заявляє місцева влада. У рамках підготовки обіцяють створити тисячі нових робочих місць, значно поліпшити інфраструктуру, будувати нові сучасні спортивні об’єкти. Проте експерти сумніваються, що всі виділені з бюджету кошти підуть за призначенням.

На Дніпропетровщині роботи з підготовки до Євробаскету-2015, будівництво спорткомплексів і створення інфраструктури для проведення тренувань та змагань дозволить створити понад 16,5 тисяч робочих місць, заявляє влада.

Розпочнуть, кажуть, зі створення спортивної інфраструктури – спорудження сучасної багатофункціональної арени на 10 тисяч місць, нової тренувальної бази та реконструкції існуючого Палацу спорту «Метеор». Усі об’єкти, зазначають, відповідатимуть вимогам FIBA-Europe. Також обіцяють збудувати нові термінали та злітно-посадкові смуги аеропорту, реконструювати дороги.

Точна сума, в яку обійдеться регіону уся ця підготовка, поки не заявлена. За словами посадовців, лише у розвиток спортивної інфраструктури Дніпропетровщини Євробаскет дозволить залучити понад 650 мільйонів гривень інвестицій. Сьогодні ж відомо тільки, що кошторис спорудження багатофункціональної арени становить 400 мільйонів гривень, це кошти з бюджету та від інвесторів, а тренувальної бази – понад 40 мільйонів, це суто бюджетні кошти. Голова обласної ради Євген Удод впевнений: Євробаскет принесе регіону значний зиск.

«Євробаскет – це не тільки створення елементів інфраструктури, це ще і внутрішній туризм, і залучення великої кількості волонтерів, тобто це великий шматок у рамках нашої стратегії. І загалом хотілось би відзначити ефективність цього проекту», – сказав Євген Удод.

У тому, що Євробаскет-2015 стимулюватиме розвиток спортивної інфраструктури міста і дасть новий поштовх розвитку баскетболу, не сумніваються у профільній федерації регіону. Особливі надії голова Федерації баскетболу області Валерій Кондратьєв покладає на нову спортивну арену.

«Це знакова подія для міста, і новий палац спорту вдихне в місто сучасний дух, адже палац спорту буде не тільки для баскетболу, а й інших видів спорту, а також він буде розрахований на сучасну концертно-виставкову діяльність, шоу такого рівня, як у Європі, в Америці. Такі шоу ми не можемо собі дозволити через наші старі палаци. Це дозволить нам собі приймати зірок будь-якого рівня і проводити змагання практично з усіх видів спорту. Земля вже є, цікаве місце з виходом на воду, на Дніпро», – зазначив Валерій Кондратьєв.

Експерти сумніваються, що кошти підуть за призначенням

Експерти ж сумніваються, що всі виділені з бюджету кошти підуть туди, «куди треба». Про нецільове використання бюджетних коштів у галузі спорту в Україні свідчать скандали, які спалахнули одразу після проведення Олімпійських ігор у Лондоні, нагадує координатор дніпропетровської громадської організації «ГРАД» Василь Сухов.

«Я б пов’язав проведення Євробаскета-2015 і ці величезні кошти в 7 мільярдів гривень з бюджету з тим, що партія влади бере прямий курс на підготовку до президентських виборів. Так само Євро-2012 було на повну котушку використане для підготовки до парламентських виборів. Тендери не проводились, а проводились прямі закупівлі в одного продавця. Друге: практично всі витрати поніс на собі державний бюджет, тоді як у країнах Заходу прийнято, щоб спортивна інфраструктура підтримувалась спонсорами чи приватними особами. Бюджет вкладатиме кошти в чийсь бізнес, ось про що треба говорити. Баскетбол – менш розвинута спортивна культура, ніж футбол, вболівальників у нього набагато менше, ніж у футболу, тим не менше витрати плануються великі», – сказав Радіо Свобода Василь Сухов.

Політолог Андрій Золотарьов сподівається, що, готуючись до Євробаскету -2015 влада не повторить помилок Євро-2012. Проте експерт визнає, що контролювати, куди спрямовуватимуться потоки бюджетних грошей українське суспільство, як і раніше, навряд чи зможе.

«Зараз більшість аеропортів недовантажені, я вже не кажу про дороги, про які так гучно розповідали високопосадовці, про «Хюндаї»… Є те, що необхідне місту і городянам, але є і те, що штучно вигадуватиметься для того, щоб відхопити «жирний шматок» бюджетних коштів чи коштів інвесторів. А який буде зиск – це другорядне, головне – вихопити гроші. Буде домінувати «шкурний інтерес» влади та бізнесменів. Головне, щоб Євробаскет не повторив помилок Євро-2012», – зазначив у коментарі Радіо Свобода Андрій Золотарьов.

Довідка:
У 2015 році Україна буде приймати фінальний турнір Чемпіонату Європи з баскетболу. Ця подія входить у п’ятірку найбільших спортивних змагань світу та посідає друге місце в Європі. Євробаскет-2015 буде проходити у шести містах України:- груповий етап змагань – у Харкові, Одесі, Львові та Києві, півфінальні – у Дніпропетровську, Донецьку, фінальні ігри – у Києві. Змагання триватимуть 20 днів. За цей час відбудеться 90 матчів, у яких змагатимуться 24 національні збірні країн Європи.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG