Доступність посилання

ТОП новини

Перехід армії на контрактну основу чи скорочення видатків на оборону?


Київ – Збройні сили України при переведенні на контракт треба скоротити утричі, повідомило Міністерство оборони. Збільшувати видатки з бюджету не будуть, а контрактників забезпечуватимуть житлом за рахунок продажу надлишкового майна оборонної інфраструктури. Проте експерти сумніваються, що реформа буде ефективною й зміцнить обороноздатність країни.

Чисельність Збройних сил України скоротилася на кінець минулого року до 184 тисяч осіб, а танків, літаків та бойових кораблів поменшало на 101 одиницю. Це скорочення передує переведенню армії на контрактну основу, адже на осінь цього року заплановано проведення останнього призову, повідомив перший заступник міністра оборони Олександр Олійник.

«Для того, щоб перейти в найближчі роки на контрактну службу, чисельність має бути скорочена до 65 тисяч військовослужбовців. Суттєвих збільшень і навантажень на бюджет не буде. Водночас грошове утримання на забезпечення контрактника збільшиться», – зазначив Олійник.

Контрактників забезпечать тимчасовим житлом?

Військовослужбовці-контрактники матимуть добру заробітну плату, нормований робочий день і вихідні, а також не нестимуть караул, стверджують у Мінобороні

Також міністерство заманює контрактників наданням права на безкоштовне заочне навчання у вишах та забезпеченням службовим житлом.

Віктор Янукович у своєму «Діалозі з країною» сказав, що житло для військовослужбовців будують на кошти з доходів від продажу надлишкового майна Міністерства оборони. Проте, за словами Президента, «на сьогодні виникли складнощі з реалізацією такого майна і це питання вирішується».

В Україні чисельність збройних сил вже менша за міліцію – Іващенко

Скорочення армії ще не означає її реформування, наголошують експерти. Збройні сили України хронічно фінансуються не належним чином і їхнє значення для обороноздатності країни нівелюється. Таку думку висловив в інтерв’ю Радіо Свобода колишній виконувач обов’язків міністра оборони України (2009-2010 роки) Валерій Іващенко.

«Українська армія знищується. Завдання, які вона повинна виконувати – незрозумілі. Зараз все більше і більше складається враження, що її значення відходить на другорядні позиції. Тому що навіть за поверхневою ознакою – як фінансується прокуратура, Служба безпеки, Міністерство внутрішніх справ і Збройні Сили України – вони вже менші за чисельністю, ніж МВС – вони менше фінансуються і за залишковим принципом підтримуються ті завдання, які мають виконувати Збройні Сили. Тому сумні перспективи на сьогоднішній день», – наголосив Іващенко.

У державному бюджеті нинішнього року видатки на Міністерство оборони у порівнянні з минулим роком зросли на півтора мільярди гривень і становлять 15,3 мільярда гривень. На модернізацію військової техніки, зокрема, на будівництво військово-транспортного літака Ан-70, проектування корабля класу «корвет» та створення ракетного комплексу «Сапсан» заплановано майже мільярд гривень.

Між тим, згідно з даними Стокгольмського інституту досліджень проблем світу, Україна витрачає на оборону втричі менше за Польщу. Трійку ж лідерів із фінансування оборонної галузі очолюють США, Китай і Росія.
  • Зображення 16x9

    Богдан Красавцев

    Співпрацюю з Радіо Свобода із жовтня 2012 року. Навчаюся в Інституті журналістики Київського міжнародного університету. Отримую кваліфікацію магістра. Пишу на економічні та суспільні теми. Захоплююся грою на музичних інструментах, українською поезією та історією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG