Доступність посилання

ТОП новини

Третій рік Януковича: поразки і перемоги устами експертів


Київ – Три роки тому, 25 лютого 2010-го, Віктор Янукович став Президентом України. «У 2012 році ми підвищили заробітні плати й пенсії приблизно на 15%», – підбив він підсумки третього року свого президентства під час «Діалогу з країною», що відбувся 22 лютого. Журнал Forbes на своєму сайті пише, що президентство Віктора Януковича у 2012 році обійшлось Україні у 635 мільйонів гривень, а три роки його перебування на посаді коштувало державі майже 1,5 мільярда гривень. Як відпрацьовує таку суму перед українцями четвертий Президент України?

Назвати щонайменше три поразки та три перемоги за три роки президентства Віктора Януковича Радіо Свобода попросило економістів, соціологів та політологів.



Серед того, що вдалось зробити главі держави від 2010 року, коли він приступив до виконання обов’язків як четвертий Президент України, експерти найчастіше називали задовільне проведення чемпіонату з футболу «Євро-2012», підписання угоди про видобуток сланцевого газу з компанією Shell та побудову чіткої вертикалі влади, що полегшує процес керування країною.

Говорячи про успіхи президентства Януковича, треба, перш за все, звертати увагу, якою ціною давався той чи інший успіх, каже голова ради громадської аналітичної організації «Лабораторія законодавчих ініціатив» Ігор Когут, а політичний експерт, директор Інституту ДемАльянсу імені Романа Шумана Віктор Андрусів вважає, що позитив, який зробив Віктор Янукович для українців, треба порівнювати з тим, що він зробив для себе. Та все ж, якщо захотіти, то позитиви можна знайти.

Були ухвалені такі позитивні закони, як «Про заборону тютюнопаління», «Про доступ до публічної інформації» і «Про громадські організації»
Віктор Андрусів
«Все-таки були ухвалені такі позитивні закони, як «Про заборону тютюнопаління», «Про доступ до публічної інформації» і «Про громадські організації», – перелічує Андрусів.

Початок судової реформи, ухвалення нового Кримінального процесуального кодексу, пенсійна реформа і запровадження страхової медицини – це позитивні, але поки що проміжні результати, переконує директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик, і відчутні вони будуть за кілька років.

«Деякі рішення, які були ухвалені за цей час, не дали остаточних результатів. Говорити про якісь досягнення і остаточні результати важко, коли ти переймаєш і складну зовнішньо-економічну і внутрішньо-політичну ситуацію, коли перебуваєш у політичній турбулентності, коли є рецесія і багато інших проблем. Тому реалізувати повною мірою ті економічні реформи, які планувалось, звичайно, неможливо», – вважає Кулик.

Віктор Янукович – найбільше розчарування 2012 року

Серед негативів президентства Віктора Януковича опитувані Радіо Свобода експерти найчастіше називали ув’язнення опозиціонерів Юлії Тимошенко та Юрія Луценка, що фактично зупинило євроінтеграцію України. Окрім цього, фахівці говорили про повільне виконання або й взагалі провал реформ, зокрема пенсійної, земельної, адміністративної і судової. Акцентували експерти і на монополізації та корупції, пригадували скандал з LNG-терміналом. Політолог і активіст Остап Кривдик зазначає, що саме за останні три роки насильство стало узаконеним засобом у політиці, відтак легітимність української держави зруйнувалась для багатьох людей.

Якщо війна, не так багато людей захочуть захищати те, що асоціюється з Межигір’ям, кортежем, гелікоптером і персональним унітазом видатних регіональних нардепів
Остап Кривдик
«У випадку, якщо війна, не так багато людей захочуть захищати те, що асоціюється з Межигір’ям, кортежем, гелікоптером і персональним унітазом видатних регіональних нардепів», – говорить Кривдик.

Оцінювати президентство будь-якого глави держави, в тому числі Віктора Януковича, не варто, адже фокусуватись доведеться на речах матеріальних, у той час як в Україні не працюють речі духовні. В українців не створена єдина ціль, що консолідує суспільство. Якщо це буде зроблено, то це буде найважливіший здобуток будь-якого президента, переконує виконавчий директор Центру соціальних досліджень «Софія» Володимир Лупацій.

У нас починають розмови про вирішення якихось матеріальних проблем, не давши відповіді на ключове питання: куди ми йдемо, що ми будуємо і яке наше місце у світі
Володимир Лупацій
«У нас починають розмови про вирішення якихось матеріальних проблем, пов’язаних з інфраструктурою, заробітною платою, житлово-комунальним господарством, з чим завгодно, не давши відповіді на ключове питання: куди ми йдемо, що ми будуємо і яке наше місце у світі», – наголошує він.

У 2012 році, за даними загальнонаціонального опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучерова разом із соціологічною службою Центру Разумкова, за третій рік свого президентства Віктор Янукович був названий українцями найбільшим «розчаруванням» року.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG