Доступність посилання

ТОП новини

«Оскара» отримав фільм про дипломатів


Режисер фільму-переможця "Арго" Бен Аффлек
Режисер фільму-переможця "Арго" Бен Аффлек
У Лос-Анджелесі відбулася церемонія присудження премій «Оскар» Американської академії кіномистецтв. Золочена статуетка лицаря вважається найвищою відзнакою у світі кіно. Церемонія вручення «Оскарів» здавна є щорічним святковим видовищем, і трансляцію у прямому ефірі дивляться сотні мільйонів телеглядачів у багатьох країнах світу.

Найкращим фільмом року визнано фільм «Арго» – про звільнення групи американських дипломатів у Тегерані під час Ісламської революції 1979 року, причому назву «оскароносної» картини оприлюднила шляхом прямого включення з Білого дому Мішель Обама, дружина президента.

«Оскара» за найкращу жіночу роль отримала Дженніфер Лоуренс, яка зіграла вчительку танців у фільмі «Мій хлопець – псих». Принаймні, так перекладають в Україні оригінальну назву «Silver Linings Playbook». Чоловічий приз дістався Деніелу Дей-Льюїсу за роль президента Сполучених Штатів Лінкольна у фільмі Стівена Спілберга «Лінкольн».

За найкращу чоловічу роль другого плану «Оскара» отримав Кристофер Вальц, дантист, що полював за злочинцями у фільмі Квентіна Тарантіно «Джанго звільнений». Це другий Оскар для австрійського актора.

Найкраща жіноча роль другого плану дісталась Енн Гатеуей у фільмі «Знедолені», це мюзикл за однойменним романом Віктора Гюго.

Ще кілька важливих нагород. Найкращим кінооператором визнано Клаудіо Міранду за фільм «Життя Пі». Цю ж картину відзначено за візуальні ефекти.

За найкращі костюми нагороджено дизайнерів фільму «Анна Кареніна», а за редакторську майстерність – Вільяма Голденберга (фільм «Арго»).

Українське кіно у Лос-Анджелесі: така тривала відсутність

Українських фільмів нема цього року серед претендентів ані на найкращий закордонний художній фільм, ані серед документальних, анімаційних чи мультиплікаційних стрічок.

«Оскар» за найкращий закордонний фільм дістався австрійському фільмові «Кохання».

Варто зауважити, що серед номінованих були ще фільми з Данії, Канади, Норвегії, Чилі. Кінематограф жодної з цих країн не може похвалитися ані такими традиціями, ані історією, ані такими досягненнями, як українське кіно.

Досить згадати, що «Земля» Олександра Довженка увійшла до сотні класичних стрічок 20-го століття. Фільми Сергія Параджанова, Кіри Муратової, Леоніда Осики включають до ретроспектив світового кіно у нью-йоркському Музеї сучасного мистецтва. Однак все це – подорож у кареті минулого.

Останнього разу Україна претендувала на «Оскара» п’ять років тому, висунувши фільм Олександра Кириєнка «Ілюзія страху», але він не потрапив до фінальної п’ятірки номінантів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG