Доступність посилання

ТОП новини

Алчевські тролейбусники оголосили страйк


У місті Алчевську на Луганщині у вівторок 26 лютого не їздитимуть тролейбуси. Це станеться, якщо працівники комунального транспортного підприємства дотримаються свого наміру оголосити страйк. Тролейбусники вимагають від керівництва підприємства та міської влади виплати боргів із зарплати, а також гарантій, що тролейбусний парк не ліквідують.

Віта Оскирко працює водієм тролейбуса в Алчевську понад десять років. 26 лютого вона не збирається сідати за кермо. Нещодавно жінка отримала зарплату лише за листопад минулого року. Тому разом із колегами вона висунула вимоги керівництву: погашення боргів із зарплати, що сягають мільйона семисот тисяч гривень, недопущення таких боргів у майбутньому та збереження підприємства. Працівники побоюються, що тролейбуси можуть просто порізати на металобрухт, каже Віта Оскирко.

«У мене є підприємство, мені прикро, що воно розвалюється. Я люблю свою професію і я пишаюся цим. І я хочу, щоб підприємство функціонувало. І багато людей в цьому мене підтримують, не тільки водії, а й слюсарі, електрики й усі інші», ­– каже водій.

Як довго може тривати страйк, поки не відомо. Керівництво «Алчевськпастрансу» не коментує ситуацію, всі спроби кореспондента Радіо Свобода зв’язатися з ним виявилися марними. За словами водія Віти Оскирко, у письмовій заяві керівництво транспортного підприємства застерегло працівників від «порушенням трудової і технологічної дисципліни».

Закон на боці працівників

Водночас начальник обласного відділення Національної служби посередництва і примирення (державної структури, яка допомагає розв’язувати трудові спори) Ганна Мосина зазначила, що закон на боці працівників. Адже вони вичерпали всі інші можливості для вирішення проблеми.

«Люди пройшли всі шляхи, які можуть стати підставою ухвалення рішень про визнання страйку законним», ­– зауважує Ганна Мосина.

Право у них страйкувати є, але чи це той шлях? – чиновниця

У мерії ж Алчевська запевняють, що робітників розуміють, але допомогти мало чим можуть. Заступник міського голови Любов Кочеткова розповіла Радіо Свобода, що з міського бюджету і так переказали чималу суму на погашення боргів. Більше у міста резервних грошей просто немає.

«Ми з міського бюджету 861 тисячу віддали. Все, що ми змогли. Інших коштів ми поки не бачимо. Інакше нам потрібно відмовитися від програми, так би мовити, розвитку міста. Право у них страйкувати є, але чи це той шлях, який приносить додаткові доходи, поки важко сказати», ­– зазначає чиновниця.

Як пояснила Любов Кочеткова, держава виділяє половину необхідної суми для компенсації перевезення пільговиків. Чотири роки необхідні кошти знаходили в міському бюджеті, однак торік, у зв’язку з фінансовими проблемами, у міській скарбниці грошей на тролейбусників забракло. Звідси і борги.

Цей рік для бюджету Алчевська не кращий, каже заступник мера. При цьому Кочеткова зазначає: систему компенсації проїзду пільговиків вже давно потрібно реформувати, адже проблема «Алчевськпастрансу» типова для всієї України. Втім, численні пропозиції із регіонів у Києві так і лишаються без відповіді, зокрема, ідея адресної допомоги, скаржиться міська чиновниця

Тролейбус – це не лише соціальний різновид транспорту, а й екологічний. До того ж трамваїв в Алчевську немає. Для міста металургів, одного з найбільш забруднених на Луганщині, заміна тролейбусів на маршрутки буде додатковим ударом по навколишньому середовищу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG