Доступність посилання

ТОП новини

Убивство мера Симеїза – «криваві дев’яності» вже повернулися?


Сімферополь – У вівторок зранку невідомі розстріляли з автоматичної зброї автомобіль мера південно-кримського курортного містечка Симеїз Кирила Костенка. Селищний голова отримав чотири кулі і помер на місці. Спалений автомобіль імовірних убивць згодом виявили неподалік на одній із кримських гір. В автономії оголошено операцію «Перехоплення», а політики знову говорять про повернення «кривавих 90-х».

За офіційними даними міліції, інформація про те, що біля одного з будинків у селищі Симеїз у власному автомобілі «Мерседес» виявлено тіло місцевого жителя, 1972 року народження з ознаками насильницької смерті, надійшло до чергової частини Головного управління МВС України в Криму о 9-й ранку. За попередніми даними, за 15-20 хвилин до цього у селищного голову стріляли з автомата. Із шести куль чотири потрапили у тіло мера, і всі були смертельними.

За уточненням правоохоронців, 40-річний Кирило Костенко загинув у своєму позашляховику «Мерседес»-«кубик» біля будівлі селищної ради. За кілька годин обгорілий автомобіль ВАЗ-«копійка» з двома автоматами всередині виявили на горі Кішка, очевидно, це був автомобіль, яким скористалися злочинці. На місце події негайно виїхало керівництво кримського міліційного главку, Ялтинського міського управління міліції, слідчо-оперативна група. За цим фактом відкрите кримінальне провадження, проводяться оперативні дії.

До речі, першим про подробиці цього злочину повідомили не правоохоронці, а опозиційний народний депутат України Геннадій Москаль у своєму блозі в соціальній мережі «Фейсбук». Він стверджує, що «злочин був ретельно спланований і виконаний професіоналами».

Народний депутат також повідомив, що убитий мер був затриманий 2011 року правоохоронцями під час отримання хабара у 400 тисяч гривень. Але справу, як тверджує Москаль, закрили за наполяганням прем’єра Могильова. За даними місцевої преси, у 90-і роки Костенко був засуджений за підозрою у розбійному нападі. За припущенням Геннадія Москаля, до убивства мера Костенка можуть бути причетні кримські депутати.

Хто полює на мерів-регіоналів із південного узбережжя Криму?

Начальник Головного управління МВС України в Криму Михайло Слепаньов заявив, що основна версія вбивства, що відпрацьовується, – професійна діяльність Костенка. Зараз у Криму задіяли оперативний план «Перехоплення», на всіх дорогах Південнобережжя і на перевалах виставлені міліцейські пости. За дорученням прем’єра Анатолія Могильова, рятувальники виділили правоохоронцям вертоліт, який проводить обліт узбережжя.

Тим часом у місцевих мас-медіа називають різні можливі версії причин убивства. Переважна більшість кримських політиків вказують на земельні конфлікти на Південному узбережжі та переділ власності в Криму.

Водночас, Геннадій Москаль каже, що це не перший факт «таких зухвалих замахів у Криму за останній час». За його даними, днями в Саках із автоматичної зброї був розстріляний впливовий російський бізнесмен, а у Форосі – головний лікар одного з південнобережних санаторіїв.

Місцева преса також пише, що за останні 2 роки це вже шостий мер курортних міст Криму, який позбувся посади і лише два з них – відносно добровільно, а ще 4 – пішли з життя. Зокрема, влітку 2010 року невідомі розстріляли мера курортного селища Новофедорівка (Сакський район) Олега Колодяжного, а взимку 2011 року за дивних обставин застрелився сільський голова Веселого (Судацький регіон) Ігор Ющко. Восени 2012 року не менш загадково наклав на себе руки мер селища Малий Маяк (Велика Алушта) Леонід Малик, який до цього потрапив у психіатричну лікарню.

Минулого тижня стало відомо, що сільський голова південнобережного села Лучисте Юрій Мамчин написав заяву про складення своїх повноважень і виїхав за межі України. А в грудні минулого року у відставку подав мер Ялти Олексій Боярчук. Усі шестеро були членами Партії регіонів.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG