Доступність посилання

ТОП новини

Результати виборів в Італії «незрозумілі», можливі нові вибори – оглядачі


Жодна партія на виборах парламенту Італії не набрала достатньо голосів, щоб сформувати уряд. Коаліція лівоцентристів дещо випереджає консерваторів, яких очолює колишній прем’єр-міністр країни Сільвіо Берлусконі. Несподіванкою виборів була чверть голосів на рахунку партії з назвою «Рух п’яти зірок» під проводом колишнього відомого італійського коміка Беппе Ґрілло. Четверте місце партії дотеперішнього технократичного прем’єра Маріо Монті оглядачі пояснюють невдоволенням італійців політикою заощаджень.
Сільвіо Берлусконі
Сільвіо Берлусконі

Вибори в Італії, за словами оглядачів, завершилися з незрозумілим результатом. Адже жодна партія не може сформувати парламентську більшість, до того ж в обох палатах парламенту, що необхідно для ухвалення законів в Італії, особливо в момент, коли країна, за висловом колишнього прем’єр-міністра Сільвіо Берлусконі, перебуває у «делікатному становищі».
Маріо Монті
Маріо Монті

Це особливо занепокоїло фінансові ринки, адже третя за розміром економіка Європи опинилася на межі банкрутства. Дотеперішній прем’єр-міністр Італії Маріо Монті, який став непопулярним через політику підвищення податків і скорочення витрат, висловив сподівання, що вибори все ж покладуть край непевності щодо майбутнього країни.

«Я дуже сподіваюся, що ця фаза змін принесе гарні рішення для італійських громадян, і що ці рішення призведуть до найменшої турбулентності на фінансових ринках, від яких всі ми залежимо, бо ми всі є частиною системи», – сказав Маріо Монті напередодні оголошення результатів.

Але його сподівання не виправдалися. Фінансові ринки різко впали у зв’язку з очікуванням, що вибори не призведуть до життєздатного парламенту. Євро впав на найнижчу відмітку за останні сім тижнів.
Мартін Шульц
Мартін Шульц

У Європі розчаровані

Із певним розчаруванням результати парламентських виборів в Італії зустріли і в Європейському Союзі. Голова Європейського парламенту Мартін Шульц заявив, що італійці протестують таким чином проти політики, яку їм нібито нав’язують із Брюсселя.

«Я ставлюся до цього дуже серйозно, що багато італійців висловили свого роду протест проти тих заходів, які в Італії у суспільній дискусії сприймаються як заходи Європейського Союзу. Ми повинні тут, у Брюсселі, сприйняти це дуже серйозно, що в державах-членах винних завжди шукають у Брюсселі, а ефективні та успішні дії є завжди на рахунку національних урядів, що не є правдою», – сказав голова Європарламенту.

Нині італійців чекає період складних політичних переговорів щодо складу нової коаліції, а у випадку невдачі – нові вибори. А це, зауважують оглядачі, лише відкладе необхідні структурні реформи, які могли б повернути Італії конкурентоздатність на світових ринках та економічне зростання. Будь-який уряд, який не матиме більшості відразу в обох палатах парламенту, не зможе цього зробити.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG