Доступність посилання

ТОП новини

Не видавати Задорожного Україні закликали правозахисники Хорватії


Хорватські правозахисники закликають офіційний Загреб не видавати в Україну Андрія Задорожного. Україна вимагає екстрадиції підприємця, одного із засновників популярної мережі ресторанів «Козирна карта», за підозрою у фінансових махінаціях. Нині долю Задорожного вирішує Конституційний суд Хорватії. Один із аргументів його захисту – підприємця хочуть використати проти Юлії Тимошенко.
Андрій Задорожний (фото: http://www.2k.ua/news/public/andrey_zadorozhnyy)
Андрій Задорожний (фото: http://www.2k.ua/news/public/andrey_zadorozhnyy)

Ресторатора Андрія Задорожного затримали у Хорватії в липні минулого року за міжнародним ордером на вимогу офіційного Києва. Українські правоохоронці підозрюють підприємця у причетності до махінацій із заставами по кредитах, які «Родовід банк» видавав ресторанам «Козирної карти». Андрій Задорожний – один із засновників цієї популярної мережі і був обличчям компанії, що об’єднує близько сотні ресторанів. Якщо Задорожного визнають винним, то в Україні його можуть посадити на термін від 5 до 12 років.

У вересні 2012 року хорватський суд вирішив видати Україні Задорожного, у грудні це рішення підтвердив Верховний суд країни, але захист наприкінці січня вирішив звернутися ще й до Конституційного суду Хорватії.

«Наші аргументи сильні, і я вірю, що суд визнає екстрадицію Задорожного неприйнятною»,сказав Радіо Свобода хорватський адвокат українського підприємця Любо Павасович Вискович.

Чи часто до Конституційного суду Хорватії доходять справи про екстрадицію? «Я маю сказати, що ніколи не чув про таке, але Любо Павасович Вискович, адвокат пана Задорожного, є дуже добрим і дорогим адвокатом, тому думаю, що він намагається зробити все, що може», – каже кореспондент Радіо Свобода у Загребі Енис Зебич.

Він очікує, що Конституційний суд Хорватії ухвалить рішення у справі Андрія Задорожного упродовж найближчих тижнів, а міністр юстиції Хорватії, який зазвичай сам вирішує подібні справи, тут пообіцяв прислухатися до думки суду.

Фігуранти справи «Родовід банку» довго не живуть?

Хорватський Гельсінський комітет підтримує захист Андрія Задорожного. Про це Радіо Свобода повідомив голова цієї правозахисної організації Іван Звонимир Чичак.
Його справа може бути пов’язана із новим процесом проти Юлії Тимошенко
Іван Звонимир Чичак

«Ми звернулися до хорватської влади, щоб його не видавати, особливо тому, що його справа може бути пов’язана із новим процесом проти Юлії Тимошенко. Ця людина – одна із трьох свідків захисту. Двох із них більше немає в живих. Ми не обговорюємо, як це сталося», – зазначив Чичак.

За даними українських ЗМІ, один із фігурантів справи Геннадій Піскун викинувся з вікна, інший, Олександр Івахненко, нібито послизнувся у ванні і, отримавши травми голови, довго лежав у лікарні.

Хорватська газета Jutarnji list наводить слова ще одного адвоката Андрія Задорожного Олександра Тищенка, який каже, що справу проти підприємця нібито порушили для того, щоб заволодіти його майном, а також через політику, щоб звинуватити Юлію Тимошенко у співучасті в розкраданні коштів «Родовід банку».

Захисник екс-прем’єра Сергій Власенко наполягає, що Юлія Тимошенко не ухвалювала ніяких рішень щодо цієї фінансової структури.
В будь-якій кримінальній справі зараз влада хоче відшукати свідчення проти Тимошенко
Сергій Власенко

«Якщо якісь рішення і приймалися, це були колегіальні рішення Кабінету Міністрів України, тому до Тимошенко це не стосується. Те, що в будь-якій кримінальній справі зараз влада хоче відшукати свідчення проти Тимошенко, то для мене це теж є не секрет, так само як і для Вас. Влада може вигадувати все, що їй завгодно», – сказав Власенко у коментарі Радіо Свобода.

У «Козирній карті» не бачать політики

У мережі «Козирна карта» нинішні проблеми Андрія Задорожного не коментують і не бачать у справі проти нього політики.

«Це питання конкретне, особисте питання Андрія Задорожного. Це не стосується компанії аж ніяким чином», – сказала Радіо Свобода піар-директор компанії Лілія Загребельна.

За даними інших співвласників «Козирної карти», Андрій Задорожний нині володіє 10 відсотками компанії, а за кредити, які брав, відповідає сам.

Український підприємець уже понад півроку чекає на рішення хорватського правосуддя. Втім, як сказав Радіо Свобода його адвокат Любо Павасович Вискович, на умови під вартою у Хорватії Андрій Задорожний не нарікає. «Тюрми у нас переповнені, але мій клієнт не скаржився», – зауважив адвокат.

Матеріал підготували: Мар’яна Драч, Дмитро Шурхало, Енис Зебич

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG