Доступність посилання

ТОП новини

Мери 10 міст Донеччини побували в упівській криївці на Львівщині


Зустріч голів міст, Львів, 27 лютого 2013 року
Зустріч голів міст, Львів, 27 лютого 2013 року
Львів – Щоб розвінчати міфи і стереотипи між Сходом і Заходом України, людям потрібно більше спілкуватись, не дивитись політичні шоу і не слухати політиків, а ще організовувати поїздки молоді – так вважають мери десяти міст Донеччини, які перебувають на Львівщині. Це друга зустріч голів міст – членів Львівського і Донецького регіональних відділень Асоціації міст, а перша відбулась торік у Донецьку.

Дехто з донецької делегації вперше побачив українські Карпати і був вражений їхньою красою, а ще приємним спілкуванням із горянами; хтось вперше дізнався, побачивши у центрі Львова пам’ятник Адаму Міцкевичу, що це польський поет ХІХ століття. А ще гості з Донеччини розповіли, що їх ніхто у «бандерівському Львові», як кажуть «східняки», не переслідує за те, що розмовляють російською. Ба більше, вони навіть побували у «Криївці» і їх ніхто не захопив.

«Ми не знаємо історії Західної України», – наголосив Юрій Бобров, виконавчий директор Донецького регіонального відділення Асоціації міст України. За його словами, донеччани поважають історію львів’ян, але не сприймають руйнування пам’ятників.

«Ми відкриваємо ваш край. Якщо дивитись той телевізор, то такого політики нам наговорили, що телевізор дивитись страшно. Розповідають: там є «конкретні данєцкі», а там конкретні – «бандеровци». Це трішки відштовхує людей, але ми приїхали і побачили: ніхто не нападає, не стріляє – ми були у Карпатах. Кажуть, пів України говорить українською, пів – російською. І лише наш Прем’єр-міністр розмовляє двома мовами одночасно», – каже Юрій Бобров.

Спілкування подолає стереотипи

Найважливіше спілкування між людьми – такої думки дотримується і мер Дзержинська Володимир Сліпцов. Він пояснив Радіо Свобода, що навчався у російській школі і йому соромно робити помилки, розмовляючи українською, але він любить українські пісні, знає напам’ять вірші українських поетів. Донбас – багатонаціональний регіон, в якому проживають 139 національностей, у Донецьку – 131.

«Ми зобов’язані зруйнувати ті відмінності між Сходом та Заходом, тому що практично в країні не працює ідеологія, немає економічної і культурної співпраці. В цій ситуації має бути ініціатива з боку мерів міст. Кожен з нас має більш глибоко вивчити історію України і об’єктивно давати оцінку тим історичним подіям, які сьогодні, на жаль, трактуються по-різному і необґрунтовано», – говорить мер Володимир Сліпцов.

Щодо стереотипів і міфів між «східняками» і «західниками», то вважає, що «це все вигадки бовдурів, ніяких стереотипів поміж людьми не існує, це роблять політики, які лише на цьому і спекулюють».

Втім, його колега Руслан Требушкін, мер Димитрова, іншої думки і помічає певний страх у людей, різне уявлення про історію, державу.

Тим часом львів’яни переконані, що мешканці Донеччини налаштовані проросійськи, зневажають українську мову і культуру, зачиняють українські школи. Але представник Донбасу з цим не погоджується.

«Питання про закриття школи лише тому, що там говорять не такою мовою – такого просто немає. Хіба, коли школа не є завантажена, то ми укрупнюємо школи, реорганізовуємо, але не закриваємо. Все це надумано і неправда. Три-чотири роки тому, коли людей насильно заставляли говорити українською, тоді люди обурювались і навмисно говорили російською. Але коли це роблять не через коліно, то наші діти вже говорять українською», – переконує мер Димитрова Руслан Требушкін.

Українців об’єднує зубожіння

Регіональні відмінності поглиблюватимуться доти, доки мовне питання і міфи один про одного будуть вигідні владі і політикам, кажуть експерти. А сьогодні мешканців на Сході і Заході України об’єднують одні проблеми: безробіття, низький рівень життя, несправедливість у країні, безнадія і розчарування.

Мери з Донеччини не приховували, що зараз відчутне різке зубожіння мешканців їхнього регіону, люди просто бідують. Якщо гинуть шахтарі, то одразу ж після похорону стоїть черга чоловіків, рідних загиблих, на вільне місце.

Щоб донеччани і львів’яни частіше бачилися, для початку потрібно організувати транспортне сполучення між Львовом і Донецьком. Мери обох областей пообіцяли домагатися від керівників авіакомпаній і Міністерства транспорту відновлення прямого авіарейсу і запровадження швидкого потяга сполученням Львів-Донецьк-Львів. Адже це дасть поштовх для туризму, розвитку інфраструктури, спілкування між людьми, що зруйнує фобії.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

XS
SM
MD
LG