Доступність посилання

ТОП новини

Янукович і Азаров знову звинуватили в усьому попередників


Київ – Уряд не готовий обговорювати реальний стан економіки України і може запропонувати лише виступи міністрів, зачитані з папірців. Про це заявили в опозиції після того, як народним депутатам від «Батьківщини» не дали виступити на розширеному засідання Кабінету Міністрів за участі Президента у середу. На цьому ж засіданні уряд схвалив Держпрограму активізації економічного розвитку на 2013–2014 роки.

Перш ніж Кабінет Міністрів почав обговорення програми економічного розвитку, Президент Віктор Янукович розповів урядовцям, як не можна працювати.
Голий популізм, владний авантюризм, постійна боротьба у владі зробили суспільство заручниками політичних банкрутів
Віктор Янукович

«Так далі працювати не можна. Голий популізм, владний авантюризм, постійна боротьба у владі зробили українське суспільство заручниками політичних банкрутів», – сказав Янукович, вкотре маючи на увазі попередню владу.

Президент пообіцяв контролювати відповідність рішень уряду духу реформ.

Виправте свою помилку! – Янукович

Водночас Віктор Янукович розкритикував роботу Міністерства освіти, молоді та спорту, яка призвела до занепаду дитячо-юнацьких спортивних шкіл. Президент зазначив, що практично по всіх регіонах чув нарікання з приводу того, що знищуються ці спортивні заклади.

«Почали знищувати ці заклади. Не для цього ми це робили. Де Дмитро Володимирович (Дмитро Табачник, міністр освіти і науки – ред.)? Щоб ви знищували це? Не для цього! Розумієте це чи ні? Тому зараз зробіть, будь ласка, разом з Сафіуліним (Равіль Сафіулін, голова Державної служби молоді і спорту – ред.) цю справу. Виправте свою помилку!» – наголосив Янукович.

20 років країна витрачала ресурси лише на виживання – Азаров

У свою чергу, Прем’єр-міністр Микола Азаров також шукав причини економічних труднощів України у далекому минулому. За його словами, за час її незалежності не було жодного тривалого періоду сталого розвитку.

«20 років країна витрачала ресурси лише на виживання, не роблячи серйозних кроків назустріч новій якості життя, новій сучасній економіці, новим можливостям розвитку. Так сталося, насамперед, через політичну нестабільність та відсутність волі до системних змін. Тільки у 2010 році, коли народ України на демократичних виборах віддав рішучу перевагу програмі реформ, підтримавши Віктора Януковича, країна отримала реальний шанс змінитися», – відзначив Азаров.

Опозиція може зібрати 226 підписів про недовіру урядові – Яценюк

Присутні на засіданні Кабміну опозиційні депутати також мали намір висловити своє бачення того, в чому причини відставання України та яким чином можна пожвавити її економіку. Утім, прем’єр не надав їм слова. Микола Азаров запропонував заслухати заключне слово Президента і завершити засідання уряду, оскільки регламент вичерпано. Після цього відбулася суперечка між ним та головою парламентської фракції «Батьківщина» Арсенієм Яценюком.

«Якщо ми до вас прийшли, то я думаю, що було б коректно, як би ви дали можливість опозиції, яка представляє половину країни, виступити», – заявив Яценюк.

«Ми вам, коли перебували в опозиції, не заважали працювати на засіданнях уряду. Такого не було випадку, коли ми от так приходили і зривали засідання уряду», – відповів Азаров.

Представники опозиції з вигуками «Ганьба!» залишили залу засідань уряду.

Журналістам Арсеній Яценюк повідомив, що депутати планували запропонувати для обговорення низку законопроектів економічного спрямування.
Ці люди не готові слухати, ці люди не готові думати тому, що немає чим
Арсеній Яценюк

«Тут 42 закони, які, як вважає опозиція, мають бути негайно прийняті. Але цей так званий уряд і цей так званий Президент навіть побоялися дати слово опозиції. Тому наша відповідь така: ми започатковуємо, негайно, процес збору підписів під резолюцією про недовіру Кабінетові Міністрів України і будемо розглядати це питання у найкоротші терміни на сесії парламенту. Ці люди не готові слухати, ці люди не готові думати тому, що немає чим, ці люди не готові робити нічого для своєї країни», – наголосив Яценюк.

Лідер «Батьківщини» зазначив, що якщо депутати-мажоритарники та інші політичні сили, які вважають себе опозицією, підтримають резолюцію недовіри до уряду, документ може набрати і 226 голосів.

Засідання уряду – чиста показуха – Палій

Розширене засідання Кабміну було скоріше ритуальним дійством, ніж реальним діалогом про економічне майбутнє України, вважає політолог Олександр Палій. Насправді економічна програма була напрацьована і узгоджена за лаштунками публічного заходу, припускає експерт.
І опозиція, і влада роблять заходи насамперед для преси
Олександр Палій

«І опозиція, і влада роблять заходи насамперед для преси. Звичайно, що все це чиста показуха. Ми побачили, що влада по суті не здатна до якогось діалогу. Опозиція була роздратована тим, що її змушували слухати. А влада взагалі не захотіла слухати іншу сторону. Такий у нас вийшов політичний діалог. Все це викликано тим, що насправді сторони виступають не одна перед одною, а перед українським суспільством, яке тут є основним глядачем», – зазначає Палій.

Утім, в уряді запевняють, що з програми активізації економічного розвитку розпочнеться нова економічна реальність в Україні. За словами Миколи Азарова, програму розраховано на отримання приросту ВВП на рівні не менше ніж 3 відсотки щорічно.

Тим часом у січні українська економіка скоротилася на піввідсотка порівняно з минулим роком.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG