Доступність посилання

ТОП новини

США: за день до секвестру бюджету


Нью-Йорк – У центрі уваги Сполучених Штатів – так званий секвестр, тобто урізання державного бюджету за абсолютно всіма статтями. Якщо останнього дня лютого демократи і республіканці не дійдуть згоди у конгресі щодо видатків і податків, то вже першого березня закон про секвестр набуде чинності.

Конгрес ще 2011-го року ухвалив закон про автоматичне скорочення всіх статей федерального бюджету, якщо демократи й республіканці не дійдуть згоди стосовно зменшення бюджетного дефіциту. Вашингтон фактично живе у борг, оскільки з року в рік до бюджету закладають більше грошей, ніж отримують.

У пошуках виходу республіканці пропонують скоротити видатки уряду, не піднімаючи податкові ставки. Натомість демократи вважають, що зменшувати видатки варто водночас зі збільшенням податків на заможну верству населення. Жодна партія не бажає поступатися принципами – ані республіканська більшість у Палаті представників, ані демократична більшість у Сенаті, верхній палаті Конгресу. Отож, закон про секвестр, що його ніхто не бажає, мав би підштовхнути сторони до компромісу. Але поки що не підштовхнув.

Сенатор Марко Рубіо, один із нових, молодих лідерів Республіканської партії, наполягає на позиції своєї політичної сили.

«Ідея, що зростання податків і збільшення видатків є найкращим засобом допомоги середньому класові платників податків – стара ідея, яка демонструвала свою непридатність щоразу, коли її здійснювали», – стверджує сенатор.

Секвестр застосовує підхід із сокирою м’ясника, щоб зрізати критично важливі інвестиції – Обама

Зі свого боку, президент Барак Обама відкидає аргументи республіканців

«Замість того, щоб зрізати ті урядові видатки, яких ми не потребуємо, марнотратні програми, які не спрацьовують, податкові лазівки для зацікавлених, секвестр застосовує підхід із сокирою м’ясника, щоб зрізати критично важливі інвестиції у такі ділянки, як народна освіта, національна безпека й медичні дослідження», – наголошує глава Білого дому.

А Джанет Наполітано, яка очолює Міністерство національної безпеки, попередила, що брак коштів примусить зупинити депортацію нелегальних мігрантів і звільнити їх із ув’язнення. Одначе Джон Бейнер, спікер Палати представників, досить гостро відгукнувся на попередження.

«Адміністрація намагається грати свою гру, грати гру з американським народом, залякувати американський народ, а це не лідерство», – стверджує спікер Палати представників.

Щоправда саме на перше березня президент Обама запланував зустріч у Білому домі з лідерами обох партій. Мету консультацій заздалегідь не оголошували, але тема очевидна – секвестр державного бюджету.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG