Доступність посилання

ТОП новини

Половину коштів заробітчани передають в Україну нелегально – експерти


Львів – Скільки грошей передають заробітчани своїм рідним в Україну? Порахувати це владі не вдається. Офіційно Нацбанк вже інформував про більш ніж чотири мільярди доларів, перерахованих торік трудовими мігрантами. За неофіційними даними, половина коштів передається нелегально – через водіїв автобусів, провідників, знайомих. І це попри те, що в Україні 23 компанії пропонують послуги грошових переказів. Чому панує недовіра до банків і як витрачають гроші заробітчан українці?

Торік банківські перекази в Україну зменшились і становили 4 мільярди 300 мільйонів доларів, а це означає, що гроші, ймовірно, перейшли у тінь. 44% всіх грошових потоків переказаних мігрантами в Україну припадає на банки, неформально автобусами передають 14% коштів, але насправді ця цифра значно більша цифра, повідомив експерт з фінансових справ Сергій Соломчак.

«Найбільша частина приватних переказів надійшла до нас з Росії, більше як 32,8% від загального обсягу, зі США, як не дивно, більше як 10%, далі Кіпр, Німеччина, Греція, Італія. Чому Італія на останньому місці – мабуть, передають автобусами», – припускає експерт.

За кордон переказати гроші – дорого

На сьогодні в Україні 23 компанії пропонують послуги грошових переказів. З них на п’ять головних компаній – Western Union, Юністрим, MoneyGram, Contact, припадає 75% міжнародних переказів грошей. Попри велику конкурентність, попри те, що всі системи міжнародних переказів знижують тарифи, все одно чимало заробітчан послуговуються нелегальними автобусними переказами грошей, а це ненадійно, каже експерт банку Дарія Добрянська. За її словами, однією з причин ще й є те, що чимало заробітчан за кордоном перебувають нелегально.

«Якщо переказують платежі з-за кордону, то вони дешевші, ніж наші за кордон. Це пов’язано з обмеженнями Нацбанку. Але якщо наш громадян переказує з-за кордону, то вартість становить 0,2–0,5%, залежно від суми», – зазначила експерт.

Сума грошового переказу зросла

Львів’янці Марії мама понад 10 років передає гроші зі США через знайомих або ж привозить сама. Послугами компаній грошових переказів не послуговується через високі відсотки і недовіру до банків в Україні. За мамині гроші львів’янка вже придбала помешкання, меблі, зробила ремонт. Більшість одягу для її родини теж надсилає мама.

За даними Міжнародної організації з міграції, понад 70% міжнародних переказів, родичі трудових мігрантів витрачають на життя, 26% – на придбання товарів щоденного споживання і лише 3% – для відкриття власного бізнесу.

Експерт Сергій Соломчак зауважив, що в 2011 році у середньому українці з-за кордону надсилали рідним в Україну одним переказом 120 доларів, а торік це вже було 160–180 доларів, що є свідченням економічної кризи в Україні, зростання цін на продукти,товари і послуги, безробіття, зниження рівня життя.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG