Доступність посилання

ТОП новини

Квасневський і Кокс просять про помилування Луценка (європейська преса)


Прага – Колишній президент Польщі Александр Квасневський та колишній глава Європарламенту, ірландець Пат Кокс, як інформують європейські газети, попросили Президента Віктора Януковича звільнити з ув’язнення колишнього міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка. Газети також пишуть про підтвердження у Варшаві на зустрічі голови Європейської ради Германа ван Ромпея з президентом Польщі Броніславом Коморовським спільного курсу ЄС щодо України, яка може сподіватися на підписання угоди з Євросоюзом лише в разі виконання вимог Брюсселя, що були чітко визначені на саміті Україна-ЄС 25 лютого. Європейська преса інформує також про нагородження в четвер у Мюнхені письменниці з України Мар’яни Гапоненко престижною літературною європейською премією.

Польська Rzeczpospolita повідомляє, що члени місії Європарламенту у справі спостереження за українською юстицією колишній президент Польщі Александр Квасневський та колишній глава Європарламенту, ірландець Пат Кокс попросили Президента України Віктора Януковича звільнити з ув’язнення колишнього міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка. Сам Квасневський сказав журналістам у Києві, що їхнє прохання про помилування Юрія Луценка обґрунтовано тим, що Луценко вже відбув половину терміну за вироком суду, а злочин його, за цим вироком суду, не був тяжким. Газета також повідомила, що сам Луценко не збирався просити Президента України про помилування його, бо вважає себе «жертвою політичних репресій» та «відсутності в Україні незалежного судочинства».

Інше польське видання Gazeta Wyborcza інформує, що голова Європейської ради Герман ван Ромпей та президент Польщі Броніслав Коморовський обговорили у Варшаві, серед іншого, також питання відносин ЄС із Україною. Вони погодилися, що підписання угоди ЄС з Україною про асоціацію в листопаді на саміті у Вільнюсі залежить від виконання Києвом до травня цього року вимог Брюсселя щодо реформ у державі. Ван Ромпей і Коморовський відзначили у спільній заяві, що «Україна до травня повинна досягти прогресу щонайменше у трьох напрямках: виправити несправедливість, виявлену в перебігу парламентських виборів жовтня 2012 року, вирішити проблеми, пов’язані з вибірковим правосуддям, та провести реформи, узгоджені планом асоціації».

Народжена в українській Одесі, нині німецька письменниця Мар’яна Гапоненко – фон Гойзінґер (живе і пише в Кельні), отримує в четвер у Мюнхені вже другу літературну премію у її письменницькому житті, цього разу – імені Адельберта фон Шаміссо. Нею нагороджують у Німеччині письменників-іноземців, які пишуть німецькою. Цю премію Мар’яна Гапоненко отримує за роман «Хто ж ця Марта?». Про це сьогодні інформує австрійська Der Standard, яка деталізує, що новий роман Мар’яни Гапоненко німецькою мовою присвячений українському професорові-орієнтологу Луці Левадському, котрий у 96 років довідався, що хворий на рак легенів. І замість лікування поїхав із кредитної карткою, у фраку, з палицею до Відня, звідки родом його мама і де він колись зажив професійного тріумфу на світовому конгресі. Тут головний герой роману з головою поринув у нове життя. А до чого ж тут Марта? А це, виявляється, поштовий голуб, останній зі свого виду, із зоопарку Цинциннаті. Голубиця Марта померла тут першого вересня 1914 року, якраз у день народження Луки Левадського, також своєрідного одинокого дивака на цьому світі.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG