Доступність посилання

ТОП новини

Для вступу до ЄС українській системі безпеки бракує грошей і фахівців – експерти


Київ – Не тільки економічні й політичні чинники впливають на вступ України до ЄС, а й складові безпеки й оборони держави, вважають експерти, які презентували дослідження на тему співробітництва Європейського Союзу і України в галузі безпеки. Фахівці констатують, що українська оборонна галузь слабка, бо немає грошей і професійних управлінців.

На шляху до євроінтеграції Україні необхідно поліпшити рівень безпеки. Експерти наголошують, що нині погіршилася ситуація з безпекою в регіонах України – дається взнаки економічна криза. Так само фахівці виокремлюють невизначеність зовнішньополітичного курсу України, корупцію в органах державної влади, незахищеність прав громадян. Та найбільш значущою проблемою є оборонна галузь, зазначає Леонід Поляков, голова експертної ради Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння.
Декларації не підкріплені ресурсами, фінансуванням і увагою з боку керівництва держави
Леонід Поляков

«У нас дуже багато різних стратегічних планів і програм реформування. Але питання реформування сектору безпеки й реалізації потенціалу безпеки перебувають на невисокому рівні. Україна могла б зробити набагато більший внесок, ніж вона робить нині, але ці декларації не підкріплені ресурсами, фінансуванням і увагою з боку керівництва держави», – каже експерт.

Українці не довіряють правоохоронним органам

Також на недосконалому рівні перебуває українська правоохоронна галузь. Рівень довіри українців до правоохоронних органів нижчий, ніж у ЄС, наголошує Василь Лаптійчук, директор громадської організації «Інститут Росії».
Основа національної безпеки – патріотичне виховання
Василь Лаптійчук

«У правоохоронних органах дві біди – менеджмент і людський фактор. Перше спричинене поганим вихованням або поганою освітою, чи корупцією. Людський фактор на прикладах тих самих українців в Канаді не спрацьовує. Бо не чув нарікань з боку канадської влади, що українці не вписалися в те суспільство. Вочевидь питання не в людському факторі, а насамперед у менеджменті і в соціально-законодавчих обставинах, в яких перебувають українці. Я також переконаний, що основа національної безпеки – патріотичне виховання», – вважає фахівець.

​Попри недоліки, як наголошують експерти, Україна має добре розвинену авіацію і потужні космічні технології.

Крім того, Україна зберегла кадровий потенціал – Європа часто звертається до українських військових медиків і саперів, зазначають експерти і нагадують про слова Наполеона: «Народ, який не бажає годувати свою армію, згодом годуватиме чужу».
  • Зображення 16x9

    Богдан Красавцев

    Співпрацюю з Радіо Свобода із жовтня 2012 року. Навчаюся в Інституті журналістики Київського міжнародного університету. Отримую кваліфікацію магістра. Пишу на економічні та суспільні теми. Захоплююся грою на музичних інструментах, українською поезією та історією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG