Доступність посилання

ТОП новини

Українські радіостанції стали більше мовити російською – громадські активісти


Київ – Українські радіостанції стали більше мовити російською після ухвалення мовного закону, стверджують громадські активісти. У Нацраді з питань телебачення і радіомовлення їм, однак, заперечують. Кажуть: мало української музики, а от програм – цілком достатньо.

Радіостанція «Мюзік-радіо» змінила власника, назву і мову. Радіо «Релакс», так тепер називається ця хвиля, й далі транслює світові хіти, а от все, що звучало українською – новини, погода, рубрики – тепер звучить російською мовою.

Після ухвалення закону «Про засади державної мовної політики» Ківалова-Колесніченка Нацрада з питань телебачення та радіомовлення у серпні минулого року затвердила нові зразки ліцензування, вилучивши із заяви на отримання ліцензії графу «мови, якими ведуться передачі». За даними «Українського тижня», станом на листопад минулого року через це удвічі зменшився обсяг ведення програм українською на трьох радіостанціях, а також значно зросла кількість російськомовної реклами.

Як повідомляв рух добровольців «Простір свободи» у жовтні минулого року, оприлюднюючи результати моніторингу шести українських радіостанцій, програми та пісні українською мовою тут складали близько 30% ефірного часу, а із 208 пісень, які в сумі пролунали за добу моніторингу, українською мовою звучало всього сім.

Йдеться про русифікацію контенту радіостанцій, вважає учасник руху Тарас Шамайда.

«Мовного законодавства радіостанції не дотримувалися раніше, і тим більше вони можуть що завгодно робити з українською мовою зараз, оскільки закон Ківалова-Колесніченка і рішення Нацради до цього їх стимулюють», – зазначає він.

У деяких містах більше станцій заговорили українською – Манджосов

У Нацраді статистики щодо мови радіостанцій не ведуть. Про це Радіо Свобода розповів голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Володимир Манджосов. Однак за неофіційними даними, якими він оперує, жоден закон за минулий рік на мовлення не вплинув.

«Ніяким чином не змінилось. А у деяких містах Центральної України навпаки, кажуть, збільшилась частка мовлення українською», – зазначає Манджосов.

Україномовних програм і раніше було мало на комерційних радіостанціях, повністю українською говорило тільки державне радіо, зауважує голова підкомітету з питань телебачення та радіомовлення профільного парламентського комітету депутат від «Батьківщини» Микола Княжицький.

«Раніше були якісь стримуючі фактори, які, очевидно, хоч і не стимулювали радіостанції виконувати закони, які не виконувалися повністю навіть за часів Президента Ющенка, але все одно української продукції в ефірі було більше. А зараз її, фактично, майже немає», – каже Княжицький.

За його словами, 6 березня комітет буде заслуховувати звіт Нацради й питання мови контенту буде включено до порядку денного.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

XS
SM
MD
LG