Доступність посилання

ТОП новини

Київрада «в агонії перед виборами» хоче забрати чужу землю – Присяжнюк


Київ – Київрада у четвер вирішила розширити межі столиці за рахунок земель сусідніх населених пунктів на півтори тисячі гектарів. Київські депутати кажуть, що таким чином посилять контроль над використанням земель області в інтересах громади. Втім, голова Київської облдержадміністрації назвав рішення Київради незаконним.

За рішення про проект збільшення території столиці проголосували 74 із 87 зареєстрованих у залі депутатів Київради.

До території столиці запропоновано включити 2076 гектарів земель Київської області і, водночас, вилучити і передати області 686 гектарів, уточнює голова постійної комісії Київради з питань екологічної політики, депутат Денис Москаль.

«Додаються до території міста Києва: острів Великий, на якому буде створений новий водозабір для Києва. Також із великих територій – це селище Коцюбинське 87 гектарів, 990 гектарів – це територія, яка була передбачена генеральним планом ще 1986–2006 років для будівництва нового мікрорайону Осокорки. Решта територій незначну площу займають і приєднуються за рахунок містобудівної ситуації, яка склалася, або по фарватеру річки Дніпро», – повідомив Москаль.

За рішенням Київради, столиця мала б збільшитися також за рахунок частини земель сусідніх населених пунктів: Чабани, Білогородка, Ірпінь, Вишгород, Бровари, а також Броварського та Бориспільського районів.

Треба зупинити безлад із роздачею земель сільськими радами – Петрук

За словами директора Департаменту земельних ресурсів Київської міської держадміністрації Віктора Петрука, рішення про приєднання земель до столиці унеможливить протизаконну роздачу земель селищними та міськими радами. Зокрема, він посилається на факти забудови у Біличанському лісі, що стало можливим внаслідок рішень Коцюбинської селищної ради.
Встановити межу міста для того, щоб зупинити той безлад, який робиться з роздачею заміських земель сільськими та селищними радами
Віктор Петрук

«Встановити межу міста для того, щоб зупинити той безлад, який робиться з роздачею заміських земель іншими сільськими та селищними радами, щоб упорядкувати, дати можливість нормально приймати рішення як місту Києву, так і сільським і селищним радам. Межі у Києві були встановлені за рішенням виконкому міської ради 1959 року», – наголошує Віктор Петрук.

Він також додав, що проект зміни меж Києва пропонуватимуть для розгляду облради.

Київська область не визнає рішення Київради – Присяжнюк

Утім, Київська область не визнає рішення Київради про затвердження меж столиці зі збільшенням її території за рахунок території області, заявив Радіо Свобода голова Київської обласної державної адміністрації Анатолій Присяжнюк.

Він вніс пропозицію до Адміністрації Президента про те, щоб територія Коцюбинського була відведена під заповідник, що унеможливить будь-який розподіл земель Біличанського лісу.

Відтак, питання про розмежування території Київської області та столиці має бути вирішене з урахуванням обопільних інтересів, зазначає голова Анатолій Присяжнюк.
Є усі підстави позиватися до суду. Це агонія перед виборами
Анатолій Присяжнюк

«Це не рішення, тому що воно винесене незаконно і є всі підстави позиватися до суду. Це все одно, що ми на засіданні обласної ради ухвалимо рішення приєднати Святошинський район Києва до Київської області. Найгірший сусід, якщо він хоче у подальшому вирішувати питання, сідає і межі узгоджує. Ну винесли вони це рішення, і що далі? Ми дамо аргументовану відповідь! Це агонія перед виборами! Тому пані Герега винесла це рішення, і воно прийняте. Це депутати на останньому подиху показують людям, як вони турбуються за межі Києва», – обурюється Присяжнюк.

Також Анатолій Присяжнюк нагадує, що над питанням про розмежування територій столиці та області вже другий рік працює спільна робоча група Київської облдержадміністрації та Київської міської державної адміністрації.

Рішення Київради про розширення меж столиці, після згоди місцевих рад населених пунктів, що втрачають землі, має затвердити Верховна Рада.

Якщо рішення Київради набуде законної сили, то столиця збільшиться до 84 тисяч 974 гектарів, нині вона становить 83 тисячі 585 гектарів.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG