Доступність посилання

ТОП новини

США: солдат, який видав WikiLeaks таємні документи, визнав частину вини


У США рядовий армії Брадлі Маннінґ, затриманий за видачу сайтові WikiLeaks таємних матеріалів, визнав у чевтер свою вину за десятьма пунктами звинувачення з загалом 22, але при цьому не визнав вини за найтяжчим із них – у допомозі ворогові.

На досудовому слуханні у військовому суді він заявив, що викрав таємні документи, щоб збудити публічне обговорення військової і зовнішньої політики США.

Тепер військовий суддя має вирішити, чи прийме він таке часткове визнання вини. За цими звинуваченнями Маннінґові може загрожувати до 20 років позбавлення волі.

Крім того, військові прокурори можуть продовжити доводити вину Маннінґа й за іншими пунктами звинувачення, включно з допомогою ворогові. За це звинувачення можлива й смертна кара, хоча прокурори вже заявляли, що не домагатимуться її й проситимуть «лише» довічного ув’язнення.

Процес над нині 25-річним Брадлі Маннінґом, затриманим іще 2010 року, має початися 3 червня.

Його звинувачують у тому, що в 2009–10 роках, служачи в Іраку і маючи доступ до документів найвищої категорії секретності, він скопіював загалом понад 700 тисяч таких документів, головно польових рапортів бойових командирів військ США в Іраку й Афганістані та американських дипломатичних телеграм, і передав їх для публікації сайтові WikiLeaks, який спеціалізується саме на оприлюдненні документів, не призначених для широкого ознайомлення.

Серед цих документів були, зокрема, і повідомлення, які стали викриттям зловживань американських військ щодо своїх супротивників, і інформація про жертви серед мирного населення, яких можна було б уникнути, і дані про іракців та афганців, які допомагали американцям, чи інші дані, які ставили під загрозу війська США та їхніх союзників.
XS
SM
MD
LG