Доступність посилання

ТОП новини

«Покращення» зачепило українські дороги


Українські дороги «покращують». Численні акції спротиву, звернення до прокуратури, об’єднання українців у громадські проекти призвели до того, що влада визнала існування проблеми. «Це питання загальнодержавне і загальнонаціональне», – заявив президент Віктор Янукович. Тепер дороги «латають» із космічною швидкістю.

Про швидкість можна судити із останніх звітів «Укравтодору». Відомство проінформувало, що займається поставленим від Кабміну завданням ліквідувати аварійну ямковість на дорогах, і наразі вже відремонтовано 94% автомобільних доріг. Правда, «Укравтодор» звертає увагу, що ями ремонтують на дорогах державного значення, таких як, наприклад, Київ-Одеса чи Львів-Тернопіль.

«Треба підкреслити, що йдеться про аварійний, невідкладний ремонт та про автошляхи загального користування. Вулиці, автомагістралі в населених пунктах належать до комунальної власності і відповідає за їх утримання місцева влада», – уточнюють у відомстві та обіцяють, що коли розберуться із основними напрямками, візьмуться за дороги загального користування. Якщо ж водіїв не влаштовують дороги під їх власними будинками – хай звертаються до місцевої влади, заявили і в «Укравтодорі, і в Кабінеті міністрів.

Погода, а не що чи хто інший, винна в тому, що навесні українські дороги вкрилися рясними ямами. Такої думки представники влади. «Ця зима була особливою з точки зору погодних умов, і наслідки цієї зими повинні бути враховані у подальшій державній політиці будівництва і ремонту доріг», – сказав Віктор Янукович, розмовляючи з країною в прямому ефірі.

Прем’єр-міністр Микола Азаров нарікає на численний перепад температур, але погоджується, що дороги руйнуються й через те, що немає грошей робити їх якіснішими.

Справа не тільки в грошах, але й в якості самого ремонту та відповідальності тих, хто їх ремонтує. Хоча «Укравтодор» та «Київавтодор» повідомляють, що використовують для латання ямок литий асфальтобетон та холодну асфальтобетонну суміш, Інтернет повниться різноманітним аматорським відео, на яких дорожні служби закладають в ями биту цеглу, шматки поламаного асфальту, чи просто закидуючи ями сумішшю без використання асфальтного катка.

В той час українська Держфінінспекція виявила втрат на понад 225 мільйонів гривень під час ревізій регіональних служб, які ремонтують дороги. Голова Держфінінспекції України Петро Андреєв повідомив, що під час ревізій виявилося, що по країні чимало випадків «фіктивного» ремонту, який існує по документації, але відсутній в реальності.

Такі порушення та недоліки, за словами Петра Андреєва, негативно впливають «на стан дорожньої галузі в Україні та призводять до «вимивання» та незаконного використання бюджетних коштів».

Скільки б ямок не ліквідував «Укравтодор», все це марне витрачання коштів, вважає голова Демократичного альянсу Василь Гацько. Про це він сказав у коментарі Голосу Америки.

«Проблему поганих доріг це не вирішує. Нам варто збагнути, що ми потребуємо не відремонтованих, а якісних і безпечних доріг. Якщо хочемо мати рівне покриття, чітку розмітку, розчищені узбіччя і платити за це реальну ціну, то зобов’язані гнати в шию корумповане керівництво «Укравтодору», – говорить Василь Гацько.

Не гроші, а неефективний менеджмент та корупція є виною поганих українських доріг, переконаний він. «Новий менеджмент, в першу чергу, мав би зупинити корупцію. І це легко. Надходження та видатки, вся документація має бути у відкритому доступі. Ще важливий крок – стимулювати конкуренцію. До виконання підрядів треба допустити іноземні компанії. Тоді, у нас з’являється шанс мати гарну дорогу», – вважає Василь Гацько.

Тим часом, якість українських доріг вже отримала свою нагороду. У звіті про глобальну конкурентоспроможність за 2012-13 роки, оприлюдненому під час форуму у Давосі, українські дороги опинилися в десятці найгірших серед доріг інших 144 країн. Гірші дороги, ніж в Україні, тільки у Габоні, Східному Тиморі, Гвінеї, Монголії, Румунії, Гаїті та Молдові.

(Передрук з «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG