Доступність посилання

ТОП новини

У команді Януковича – кадровий хаос – експерт про призначення нового очільника Львівщини


Віце-прем’єр Костянтин Грищенко (ліворуч) та колишній прокурор Криму Віктор Шемчук, Львів, 4 березня 2013 року
Віце-прем’єр Костянтин Грищенко (ліворуч) та колишній прокурор Криму Віктор Шемчук, Львів, 4 березня 2013 року
Львів – Львівщина має нового очільника області – колишнього прокурора Криму Віктора Шемчука. Згідно з указом Президента, Михайла Костюка звільнено з посади голови Львівської облдержадміністрації, на якій він перебував трохи більше року. За президентства Віктора Януковича Шемчук – уже четвертий керівник області. З чим пов’язана така ротація кадрів і чи від цього покращується економічний розвиток прикордонного регіону?

Зміна керівника Львівської області була очікуваною після парламентських виборів. Уже тоді в кулуарах говорили, що голові Львівської облдержадміністрації Михайлові Костюку шукають заміну. Однак ніхто в столиці не поспішав погоджуватись на таку посаду. Бо, як стверджують експерти, це, радше, сприймається як заслання. Попередникам Віктора Шемчука – Василеві Горбалю, Михайлові Цимбалюку і Михайлові Костюку – не вдалося запропонувати реальний план розвитку Львівщини в економічному, гуманітарному, соціальному вимірах. Попри вигідне прикордонне розташування, польські інвестиції на Львівщину зменшились.

Відтак, новому очільнику Львівщини доведеться вирішувати не лише проблеми корупції, але й питання безробіття, заборгованості із зарплат, а ще заспокоювати шахтарів, оскільки мова йде про закриття кількох шахт держпідприємства «Львіввугілля», що спричинить хвилю протестів.

Запитань до Віктора Шемчука є чимало

Віктор Шемчук під час представлення і брифінгу був малослівним і пріоритетом для себе визначив зростання добробуту населення області.

«Ми забезпечимо сталий розвиток Львівщини. Робитимемо спільно разом, щоб людям жилось краще, щоб була промоція добра у світі, щоб нас знали. Для початку розберемося з тим спадком позитивним, який залишився», – каже голова Львівської облдержадміністрації.

Втім, не конкретизував, як саме поліпшуватиме добробут людей. Не вдалося почути від нього, за які саме заслуги Президент доручив йому, людині без управлінського досвіду, керівництво Львівщиною.

42-річний уродженець Тернополя Віктор Шемчук закінчив юридичний факультет Львівського університету. На початку 90-х працював у прокуратурі Тернопільщини на різних посадах. Однак через сімейні обставини переселився у Крим і працював у прокуратурі Сімферопольського району. Злет у його кар’єрі припав на 2005 рік, за президентства Віктора Ющенка. 35-річний Віктор Шемчук був призначений прокурором АР Крим. Тодішній міністр Юрій Луценко лобіював його на посаду Генпрокурора. У 2007 році Віктор Шемчук за списком під №33 блоку «Наша Україна-Народна самооборона» пройшов у парламент. Три роки тому перейшов у групу Давида Жванії, яка була ближчою до влади. Перед призначенням на керівника Львівщини не працював на державній посаді.

Експерти: до виборів Президента на Львівщині буде новий керівник

Колишній парламентар і екс-львів’янин Тарас Чорновіл призначення Віктора Шемчука називає кадровим хаосом. «Влада, тобто Янукович і його команда, розгублені щодо Львівщини і Тернопільщини, вони не знають, що тут потрібно робити, який є інтерес. Для Януковича і його команди головне – мати менше проблем на Львівщині. Тому такі різноманітні особи сюди призначають. Підхід до Львівщини простий: відкинути і втратити контроль не можна, а в руки пече, тому перекидають тих голів, як печену картоплю з руки в руки. Відсутність бачення розвитку», – каже Тарас Чорновіл.

Якщо наростатимуть політичні скандали в області, то екс-прокурора Віктора Шемчука просто звільнять, прогнозує Тарас Чорновіл, який охарактеризував його як людину безконфліктну, непомітну в парламенті.

Місцеві експерти сприйняли призначення колишнього прокурора на посаду голови Львівської облдержадміністрації досить критично. Політолог Оксана Дащаківська вважає, що Віктор Шемчук тиснутиме на місцеві органи влади, оскільки порушено чимало кримінальних справ проти мерів, а також ще більше централізуватиме владу.

«Останнім часом Львів і область хочуть показати як найбільш корупційну. Чуємо, як порушують кримінальні справи то проти вчителя, то проти лікаря. Тобто боротися з корупцією починатимуть саме з Львівщини, і це буде завдання нового голови ОДА», – зауважує експерт.

На Львівщині кожен новий очільник області надовго не затримується – до року або трошки більше. А це свідчить про нестачу професійних кадрів, управлінців, кажуть експерти, а також про намагання чинної влади принизити область у Західній Україні. Експерти вже прогнозують, що Віктор Шемчук на Львівщині до президентських виборів не протримається.

А наразі у Львівській облдержадміністрації чергова зміна табличок на дверях і чергові обіцянки про великі досягнення області. І це на тлі повної недовіри до влади.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG