Доступність посилання

ТОП новини

Власенко порушує закон із 15 листопада минулого року – Олійник


Київ – 5 березня Вищий адміністративний суд України планує розглянути справу щодо позбавлення депутатського мандата Сергія Власенка, парламентарія від «Батьківщини» та захисника Юлії Тимошенко. Провладні депутати кажуть, що підстави для позбавлення мандата є, бо Власенко суміщав роботу в парламенті з адвокатською діяльністю. А в опозиції цю справу називають особистою помстою Власенкові за захист основного опонента влади. Сам Власенко каже, що позбавити його мандата і справді можуть, хоча це буде незаконно.

Подання до суду скерував спікер Володимир Рибак на підставі документів регламентного комітету. Позбавити Власенка мандата хочуть нібито за сумісництво роботи парламентарія та адвоката, що заборонено законом «Про статус народного депутата України».

Згідно із законом, народний обранець не має права займатися будь-якою, крім депутатської, оплачуваною роботою, за винятком викладацької, наукової та творчої діяльності, а також медичної практики у вільний від виконання обов’язків депутата час. Крім того, народний депутат не має права залучатись як експерт органами досудового слідства, прокуратури, суду, а також займатися адвокатською діяльністю.

Княжицький: мета – розвалити захист Тимошенко

Сергій Власенко ніколи не був адвокатом Юлії Тимошенко, контрактів він не підписував і коштів за надання адвокатських послуг не отримував. На цьому наголосив у коментарі Радіо Свобода член фракції «Батьківщина» Микола Княжицький.

За його словами, Власенко від самого початку був і залишається захисником лідера партії «Батьківщина», і здійснює він ці функції на підставі доручення своєї політичної сили, винятково на громадських засадах. Відтак позбавлення Власенка мандата – це особиста помста влади, стверджує Княжицький.

«Очевидно, якщо Власенко є авторитетним адвокатом, робить справу Тимошенко публічною, виводить на чисту воду всі нечесні дії влади і підзвітної до влади прокуратури, то владі така публічна і незалежна особа не потрібна. Тому що, представляючи інтереси Юлії Тимошенко в суді, Власенко користувався так само депутатським імунітетом і не можна було його якимось чином притягнути до відповідальності на підставі якихось сфабрикованих проти нього справ. А для того, щоб це можна було зробити, хочуть його позбавити цієї недоторканності просто для того, щоб розвалити захист Тимошенко», – вважає Микола Княжицький.

Цьому порушенню треба дати правову оцінку – депутат-регіонал

Опозиціонера Власенка намагаються позбавити депутатських повноважень лише за те, що він формально мав адвокатське посвідчення, однак реально не здійснював ніякої адвокатської оплачуваної діяльності з 2008 року, переконують у «Батьківщині».

Однак депутат від Партії регіонів Володимир Олійник наголошує, що, відповідно до нового Закону «Про адвокатуру», Сергій Власенко мав подати заяву про позбавлення його права займатися адвокатською діяльністю ще до 15 листопада 2012 року, а він це зробив 22 лютого цього року, незважаючи на те, що, за законом, людина втрачає право на адвокатську діяльність вже в момент подання заяви.

«Йде ж відповідальність за вчинок. У нас 15 серпня набув чинності Закон «Про адвокатуру». От якби він до 15 листопада написав заяву – не було б питань. Я, наприклад, свою заяву про зупинення написав 3 жовтня. Зараз він уже порушив. Тобто порушення є. З 15 листопада він уже діє з порушеннями, цьому порушенню треба дати правову оцінку. Якби він таку заяву написав до15-го, чи його виключили з реєстру чи ні, головне, що він вчинив такі дії. Бо в мене якраз виявився той випадок, коли я написав, а в реєстрі не був викреслений, бо сам реєстр почав працювати з 16 січня цього року. Тобто процедура тільки проходить відповідна, але найголовніше, щоб ти виконав норму закону, яка передбачає в 90-денний термін відповідну заяву про зупинення адвокатської діяльності направити у відповідну колегію, де ти отримав це свідоцтво», – зазначив Володимир Олійник.

У них є велике бажання обмежити мою свободу – Власенко

Політологи не раз говорили, що захисника екс-прем’єра Юлії Тимошенко Сергія Власенка навряд чи буде позбавлено депутатських повноважень, бо це може викликати чергову хвилю критики Євросоюзу. Попри це, сам Сергій Власенко не виключає, що мандата його позбавлять, хоч і незаконно. Таким чином влада готується, стверджує він, до його арешту. Захисник пов’язує це з тим, що він знайшов нові докази у справі вбивства депутата Євгена Щербаня.

«Мене не можуть позбавити рішенням суду можливості захищати Юлію Тимошенко в суді. Мене можуть позбавити статусу народного депутата незаконно, достроково припинивши мої повноваження нібито за сумісництво, а в подальшому в них є велике бажання обмежити мою свободу. І, відповідно, це може перешкодити мені захищати Юлію Тимошенко», – наголосив в інтерв’ю Радіо Свобода Сергій Власенко.

Справа щодо позбавлення Власенка мандата розглядатиметься колегією у складі 5 суддів, судове засідання буде відкритим.

Проте чи розпочнеться воно вчасно, буде відомо пізніше, оскільки о 10-й годині ранку суд планує розглянути справу за позовом Голови Верховної Ради Володимира Рибака про дострокове припинення повноважень іншого народного депутата, регіонала Андрія Веревського.

Водночас в опозиції кажуть, що проти тих депутатів, які чинитимуть опір режимові, й надалі порушуватимуть кримінальні справи. Наприклад, рух «Спільна справа» знайшов у Верховній Раді 37 регіоналів-сумісників, яких можна позбавити мандата. Усі вони вже спростували ці закиди.

Тим часом 4 березня опозиція зірвала Погоджувальну раду перед початком пленарного тижня Верховної Ради через фальшування протоколу засідання регламентного комітету щодо позбавлення мандата Сергія Власенка. Провладні депутати спростовують факт фальшування.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG