Доступність посилання

ТОП новини

Комуністи Китаю обіцяють народу економічне зростання і боротьбу з корупцією


Лондон – У світі з цікавістю спостерігають за теперішньою сесією китайського парламенту, де оголошується програма уряду другої за розмірами світової економіки.

Цього разу важливість подій у Пекіні підвищена тією обставиною, що міняється владна верхівка країни.

Сесії Всекитайських зборів народних представників дуже схожі на сесії колишньої Верховної ради Радянського Союзу, бо депутати з’їжджаються лише на обмежений період часу для того, щоб заслухати виступи і проголосувати за вже вироблені рішення.

Комуністична партія Китаю не може ризикувати, дозволивши собі сюрпризи у вигляді дебатів із опозицією на зразок британського парламенту.

Майже три тисячі депутатів, багато з них у яскравих національних костюмах, сидять у залі, шанобливо слухаючи промови керівників.

Прем’єр-міністр Вень Цзябао у своїй промові обіцяв, що економіка держави і далі зростатиме на рівні близько 7,5%.

Цей орієнтовний показник такий же як у 2012 році. Китайський уряд також зобов’язався створити принаймні 9 мільйонів робочих місць у містах країни.

Вень Цзябао скаржився на глобальні економічні проблеми і говорив, що урядова економічна стратегія полягає у поступовому розвитку саме внутрішнього споживання замість того, щоб покладатися лише на експорт.

Корупція та інші проблеми комуністів

Китайський прем’єр-міністр був змушений визнати також існування труднощів.

Найбільші з них: корупція та соціальні проблеми, викликані величезним розшаруванням суспільства у зв’язку з появою прошарку надзвичайно багатих підприємців та привілейованих комуністичних посадовців на тлі загалом бідної країни.

Китай – одна з небагатьох держав світу, де за корупцію страчують.

Прем’єр-міністр Китаю також говорив про потребу покращити пенсії малозабезпеченим та про необхідність долати наслідки руйнівного впливу економічного розвитку на довкілля країни.

Проте виконувати ці завдання на прем’єрській посаді доведеться вже не йому.

Теперішня сесія Всекитайських зборів народних представників має схвалити економічний план для держави, затвердити нового президента Китаю, яким буде Сі Цзіньпін, а також нового прем’єр-міністра та його заступників.

Китайські комуністи далі розбудовують капіталістичну економіку, намагаючись при цьому не поступатися своєю владою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG