Доступність посилання

ТОП новини

Ніхто не має права вимагати гроші у дитсадках і школах – Гончаренко


Київ – Більше половини приватних дошкільних закладів столиці й області надавали освітні послуги без ліцензії. Про це свідчать результати перевірки, що її провела Державна інспекція навчальних закладів України. Крім того, низку порушень виявили у вишах, зокрема в Київському політехнічному інституті й Києво-Могилянській академії.

Державна інспекція навчальних закладів України підбила підсумки піврічної роботи. За цей час перевірили 190 навчальних закладів – дитячих садків, шкіл і технікумів приватної й державної форми власності. Згідно з результатами перевірки, більше половини приватних дитячих садків Києва й області навчали малечу без відповідних ліцензій. Решта садків працювали в житлових будинках без дозволів санітарної та пожежної служб. Також інспекція виявила заклад, де велося виховання дітей за методикою 30-літньої давнини, повідомив на прес-конференції голова державної інспекції навчальних закладів Михайло Гончаренко.

«Ще одне грубе порушення, яке ми виявили в багатьох із перевірених приватних дошкільних закладах – до роботи з дітьми допускаються особи, які не мають відповідної фахової підготовки, – зазначає він. – Ці особи навіть не перебувають у трудових відносинах із закладом освіти. Тобто, вони не несуть ніякої відповідальності за життя й здоров’я наших з вами дітей. До того ж, ці особи навіть не пройшли відповідного медичного огляду. А хто знає, може, вони носії тих чи інших захворювань, якими можуть заразити дітей. Водночас у зазначених приватних дошкільних закладах відсутні медичне обслуговування й належне харчування дітей».

Також порушення зафіксували у Хмельницькому, де приватний дошкільний заклад упродовж 10 років працював без ліцензії й державної реєстрації.

У школах і вишах – теж проблеми

Не обійшли увагою і державні навчальні заклади. Зокрема, в столичній школі приватна компанія примусово надавала додаткові освітні послуги за 4 тисячі гривень щомісяця. У перебігу перевірки виявили, що директор приватного підприємства не мав педагогічної освіти, а штатні педагоги державної школи поєднували роботу у приватному закладі, сказав Гончаренко.

«Також хочу звернути увагу на ще одне характерне порушення в низці перевірених шкіл України. Це використання підручників, іншої навчальної літератури без відповідного грифу затвердження Міністерства освіти й науки. Факти використання такої літератури виявили в семи областях України», – зазначає Михайло Гончаренко.

Крім того, комісія проінспектувала 65 вишів, зокрема Києво-Могилянську академію, де виявили, що з деяких спеціальностей немає докторів наук, а третина викладацького складу не пройшли підвищення кваліфікації. У Київському політехнічному інституті порушення зафіксували на факультеті соціології й права, однак питання уладнали відразу.

Також голова державної інспекції навчальних закладів наголосив, що у державних садках і школах ніхто не має права вимагати гроші від батьків. У разі такого необхідно скаржитися до державної інспекції навчальних закладів чи до районного управління освіти. Як зазначив Гончаренко, всі внески благодійно добровільні, а стягування грошей у такому разі – «це кримінальний злочин».

Державна інспекція надала на усунення недоліків навчальним закладам три місяці.
  • Зображення 16x9

    Богдан Красавцев

    Співпрацюю з Радіо Свобода із жовтня 2012 року. Навчаюся в Інституті журналістики Київського міжнародного університету. Отримую кваліфікацію магістра. Пишу на економічні та суспільні теми. Захоплююся грою на музичних інструментах, українською поезією та історією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG