Доступність посилання

ТОП новини

США спільно з Китаєм подали проект резолюції Ради безпеки ООН про Північну Корею


Будівля штаб-квартири ООН у Нью-Йорку, архівне фото
Будівля штаб-квартири ООН у Нью-Йорку, архівне фото
Сполучені Штати Америки подали в вівторок до Ради безпеки ООН спільний із Китаєм проект резолюції, яка має на меті запровадити нові санкції проти Північної Кореї через порушення Пхеньяном низки попередніх резолюцій.

Як повідомила посол США в ООН Сюзан Райс, передбачені проектом санкції мають на меті значно обмежити здатності Північної Кореї далі розвивати її незаконні ядерну і ракетну програми. Проект також передбачає погрозу й іще серйознішими заходами, якщо Пхеньян продовжить заборонені ядерні чи ракетні випробування.

Зокрема, за її словами, проект резолюції вперше передбачає санкції проти незаконної діяльності північнокорейських дипломатів чи проти перевезень значних готівкових сум, а також нові обмеження на подорожі.

Посол Росії Віталій Чуркін, за повідомленнями російських агентств, заявив, що його країна має намір підтримати цей проект.

Рада безпеки ООН має почати консультації щодо цієї резолюції за зачиненими дверима пізніше в вівторок за часом Нью-Йорка.

Тим часом у Вашингтоні Білий дім відкинув заяви, що пролунали з Північної Кореї, про можливість відмови Пхеньяна від перемир’я 1953 року, як такі, що «нічого не досягнуть».

Як заявив речник Білого дому Джей Карні, погрози чи провокації призведуть тільки до подальшої ізоляції Північної Кореї.

У вівторок північнокорейське державне Центральне телеграфне агентство Кореї (ЦТАК) оприлюднило добірку цитат із ура-патріотичних заяв північнокорейських військових та інших громадян, які в дусі офіційної пропаганди заявляли про рішучість розгромити ворогів тощо. В одній із цих заяв ідеться і про готовність діяти в разі наказу керівництва країни відмовитися від перемир’я, яким без укладення мирного договору закінчилася 1953 року війна на Корейському півострові.

Із такими заявами про можливість відмовитися від перемир’я 1953 року у Пхеньяні виступали вже багато разів.

Світова спільнота розглядає способи покарати владу Північної Кореї через нещодавнє випробування в цій країні ядерного вибухового пристрою, здійсненого після запуску ракети в космос, що було, як вважають, випробуванням балістичної ракети. На такі ядерні і ракетні випробування Пхеньян не має права за попередніми резолюціями Ради безпеки ООН.
XS
SM
MD
LG